Vasárnap az is kiderült a kahovkai vízerőművet üzemeltető Ukrhidroenerho állami vállalat közleményéből, hogy a létesítmény gátjának felrobbantása nyomán a Dnyeper folyónak az észak-krími csatornát tápláló szakaszán apadni kezdett a víz. A nap folyamán több mint egy métert, a robbanás óta pedig több mint hét métert csökkent a vízszint.

Hanna Maljar ukrán védelmiminiszter-helyettes a Twitteren azt írta,

a kahovkai gátrobbantással Moszkva az ukrán offenzívát akarta megakadályozni.

Hozzátette, hogy a súlyos károkat okozó, emberéleteket is követelő robbantás nyomán az orosz hadsereg tartalékos csapatokat tudott mozgósítani a zaporizzsjai és bahmuti területekre.

Moszkva a gát elpusztításával az ukrán erőket vádolja, és mindkét fél arról számolt be, hogy a másik oldal civileket ágyúz, miközben a mentés zajlik.

Volodimir Zelenszkij közben aláírta azt a rendeletet, amellyel Ukrajna újabb 178 orosz állampolgárral  köztük az orosz alkotmánybíróság tagjaival  szemben vezetett be öt évre szóló szankciókat.

Az ukrán elnök szombaton jelentette be azt is, hogy az ukrán katonai ellentámadás megkezdődött, de további részleteket nem árult el azon kívül, hogy megüzente a Kremlnek: az ukrán vezérkar lelkes és elszánt.

„Az ukrán ellentámadás és a katonai védelmi műveletek párhuzamosan zajlanak Ukrajnában, de részleteket nem fogok elárulni arról, hogy hol tartanak" - fogalmazott az ukrán államfő. Mindeközben vasárnapra virradóra Vlagyimir Sapsa, a nyugat-oroszországi Kaluga megye kormányzója azt közölte, két drón csapódott be a területen, Sztrelkovka és Megyinszkij körzetekben. Áldozatokról egyelőre nem tudni, a károk minimálisak - tette hozzá a kormányzó a Telegramon.

Az ellentámadás három területet érint, Ukrajna Bahmutban, a Donyeck nyugati és Zaporizzsja déli részén lendült akcióba. Az orosz védelmi minisztérium azt állította, tizenkét ukrán támadást vert vissza az említett területeken.

Többen meghaltak viszont Odesszában orosz dróntámadásokban.

katonaság közölte, hogy egy légi csata következtében dróntörmelék zuhant egy emeletes házra, és tüzet okozott. Három civil életét vesztette a lángokban, további huszonhat ember pedig megsérült. A sérültek között gyerekek is vannak.

Az ukrán légierő később tájékoztatott, hogy Oroszország az éjszaka harmincöt drónt és nyolc rakétát lőtt ki ukrajnai célpontokra, egyebek között Odesszára, Poltavára és Harkivra. Az ukrán légierőnek húsz drónt és két ballisztikus rakétát sikerült megsemmisítenie.

Leállították a reaktorokat a zaporizzsjai atomerőműben

Biztonsági óvintézkedésként az utolsó működő reaktort is leállították a zaporizzsjai atomerőműben, miután a Nova Kahovka-i gát felrobbantása miatt hatalmas áradások vannak a térségben – közölte az ukrán atomerőműveket üzemeltető Enerhoatom vállalat. Bővebben >>>