A tobagói katasztrófavédelem adatai szerint az olajfolt 11,6 kilométer hosszú, a felborult hajót a partoktól nyugatabbra találták meg, nem messze a szárazföldtől.

A Voice of America nemzetközi műsorszolgáltató szerint a Scarborough partjainál lévő zátony egy részében az olajszennyezés már károkat okozott, a hatóságok pedig attól tartanak, hogy a halak és az egyéb tengeri élőlények is veszélyben vannak.

Keith Rowley, Trinidad és Tobago miniszterelnöke vasárnapi sajtótájékoztatóján valódi katasztrófának nevezte a történteket.

Az eddigi információk alapján a hajó már szerdán zátonynak ütközött, ekkor kezdett el szivárogni belőle az olaj. Ugyan a hatóságok még aznap bejelentést kaptak, a legénységtől nem érkezett segélyhívás, amelynek egyetlen tagját sem találták meg a hajón – írja a BBC. A hatóságokhoz mintegy ezer önkéntes is csatlakozott, hogy eltakarítsák a szennyezést, valamint búvárok is megpróbálták elszigetelni a szivárgást.

Farley Augustine, Tobago kormányfője kijelentette, hogy az események súlyosbodása miatt a kormány a legmagasabb, harmadik szintű katasztrófának minősítheti az esetet.

Az incidens néhány nappal Trinidad és Tobago karneváli szezonja előtt történt, ami az ország egyik legjelentősebb turisztikai eseménye.

Nem bírják az épületek a folyamatos földrengéseket

Izlandon épületek tucatjai omlottak össze az utóbbi hetek földrengéseiben.