Épületek tucatjai omlottak össze az izlandi Grindavík halászkikötőben az utóbbi hetek földrengéseiben – közölte Hulda Ragnheidur Árnadóttir, az illetékes biztosítótársaság vezetője a RÚV közszolgálati rádiónak nyilatkozva vasárnap. Mint mondta,

eddig több mint 400 kárbejelentést kaptak, 53 esetben állapítottak meg totálkárt, ebből 30 lakóépület volt; 260 bejelentést még vizsgálnak.

A Reykjavíktól 40 kilométerre délnyugatra fekvő 3700 lakosú települést a földrengések és a láva miatt már korábban kiürítették. Vasárnap több száz lakó néhány órára visszatérhetett, hogy összeszedje holmijait. Hétfőn hasonló akciót szerveznek, csak a település másik részén élőknek.

Január közepén ismét heves vulkánkitörés volt Izland délnyugati részén, a Reykjanes-félszigeten, aminek során láva tört fel hosszanti földrepedésekből, és házakat pusztított el.

Izlandon 33 aktív vulkánrendszer található, Európában a legtöbb, és átlagosan minden negyedik-ötödik évben történik vulkánkitörés. Szakértők most ismételt kitöréstől tartanak, Grindavík térsége alatt ugyanis becslések szerint 6,5 millió köbméter magma gyülemlett fel.

(via MTI)