Vlagyimir Putyin orosz elnök a náci Németország felett aratott szövetséges győzelem 79. évfordulója alkalmából tartott beszédében elítélte a Nyugatot – beleértve az általa 2014-ben és 2022-ben megszállt Ukrajnát –, amiért „elferdíti a történelmet”.

Az ukrajnai háború előtti pompát nélkülöző éves felvonuláson – mindössze egyetlen harckocsi, egy második világháborús T-34-es modell vezette a menetet – az orosz vezető arra használta fel az alkalmat, hogy Moszkva ellenségeit ostorozza, és baljósan figyelmeztetett országa hatalmas nukleáris arzenáljára. Ugyanezen a napon Vilniusban Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke az Oroszország által jelentett veszélyre figyelmeztetett – számolt be róla a Politico.

Vlagyimir Putyin erősen támaszkodott Berlin 1945-ös szovjet meghódításának emlékére, hogy célba vehesse a Nyugatot.

Ma láthatjuk, hogyan próbálják elferdíteni az igazságot a második világháborúról. Ez zavarja azokat, akik megszokták, hogy lényegében képmutatásra és hazugságra építsék alapvetően gyarmati politikájukat

– mondta a frissen és ismételten beiktatott orosz elnök az összegyűlt tömegnek. „A Vörös Hadsereg régebben egy sokkal szélesebb körű szövetséges koalíció része volt, amelybe az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Lengyelország, Franciaország, Kanada és mások is beletartoztak.”

A szovjet győzelem napja, amelyről egy nappal később emlékeztek meg, mint a többi szövetséges által megjelölt napról, egyben jelzi a Szovjetunió fél évszázados megszállásának kezdetét Közép- és Kelet-Európa nagy részén, a Szibériába történő tömeges deportálásokat, valamint a helyi gazdaságok kényszerkollektivizálását.

Aki nincs Putyinnal, az náci?

A mai Oroszország sikerrel igyekszik a szovjet győzelmet a sajátjává tenni, és Putyin a háború emlékét az orosz nacionalizmus felerősítésére használja. Ez odáig terjed, hogy rendszerének ellenzőit „náciként” bélyegzi meg.

A revansizmus, a történelemmel való visszaélés és a jelenlegi náci követők szalonképessé tételének kísérlete része a nyugati elit általános politikájának, amely újabb regionális konfliktusok szítására irányul

– mondta Vlagyimir Putyin, utalva Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kormányára, akit rendszeresen neonáciként aposztrofál.

Putyin elnök figyelmeztetett, hogy országa atomfegyverei „mindig készenlétben állnak”, miután Oroszország a hét elején bejelentette, hogy az Ukrajna melletti gyakorlatok taktikai atomfegyverek köré épülnek. A beszédben azt állította, hogy ő valójában megakadályozza a globális konfrontációt, de nem engedi, hogy bárki is fenyegessen őket.

Oroszország elszigeteltségét jelzi azonban, hogy az államfő mellett csak kilenc másik vezető volt a Vörös téren, hogy megnézze a felvonulást. Míg az olyan országok, mint Franciaország szerdán ünnepelték a világháború végét, csütörtökön pedig az Európa-napot ülték meg.

Putyintól óvott von der Leyen

Ursula von der Leyen, aki jelenleg a júniusi uniós választások előtt pályázik második mandátumára, csütörtök reggel a litván fővárosban beszélt, és hangsúlyozta azt, hogy Putyin milyen veszélyt jelent a kontinens többi részére:

„Litvánia sok éven át figyelmeztette Európát az Oroszország jelentette veszélyekre. 2014 után azt mondták nekünk, hogy Putyin egyszerűen nem fog megállni. És Európának hallgatnia kellett volna rá! Túl sokáig tartott, amíg ráébredtünk a Moszkva jelentette fenyegetésre. Ma azonban uniónk szilárdan az önök oldalán áll, a szabadságért és az agresszió ellen.″