Az 58 éves Mihail Misusztyin újbóli miniszterelnöki kinevezése része a tervezett kormányátalakításnak, amely Vlagyimir Putyin e hét elején történt beiktatását követi a harmadik egymást követő ciklusra. Az államfő választását péntek reggel jelentette be Vjacseszlav Vologyin, a Duma, vagyis az orosz parlament alsóházának elnöke a Telegramon.

Mihail Misusztyin, az orosz adóhivatal kevéssé ismert modernizálója, mielőtt 2020-ban meglepő módon a politikába lépett volna, kiválasztására a kremlinológusok alapvetően számítottak. A lojális technokratának tekintett férfi a jelek szerint megtalálta a megfelelő egyensúlyt a hatékonyság – segített átvezetni Oroszországot a Covidon, az ukrajnai háborún és a példátlan szankciókon – és a visszafogottság között. 

Elődjével, Dmitrij Medvegyevvel vagy Szergej Szobjanyin moszkvai polgármesterrel ellentétben, akit nemrég Putyin mellett filmeztek le egy húsvéti szertartáson Moszkva központjában, Misusztyin nem vált nyilvánosan az orosz autokrata vezető bizalmasává – írja a Politico.

Bár hivatalosan Misusztyin lenne Oroszország megbízott elnöke, ha bármi történne a 71 éves Putyinnal, a Kreml nem feltétlenül őt nevezi ki Putyin utódjának 

írja Farida Rusztamova politikai újságíró a Telegramon. Ehelyett Misusztyin újbóli kinevezését inkább annak jeleként kell értékelni, hogy Putyin konzervatív stílusban elodázza a valódi reformokat és a hat év múlva esedékes végleges leváltásának a kérdését.

Nincs utód a láthatáron

„Misusztyin újbóli kinevezése azt jelenti, hogy Putyin utódjának kiválasztása késik” – jegyezte meg Rusztamova, hozzátéve, hogy bennfentesek nem számítanak jelentős személyi változásokra, amíg Ukrajnában háború dúl.

Úgy tűnik, hogy Misusztyin szürke eminenciás stratégiája a Kremlen kívül is kifizetődőnek bizonyul. Az orosz Levada Központ független közvélemény-kutató intézet áprilisi felmérésében, amelyben az oroszokat arra kérték, hogy nevezzenek meg olyan politikusokat, akikben megbíznak, ő a második helyen végzett az elnök mögött. 

A megkérdezettek 19 százaléka tartotta őt megbízhatónak, így Misusztyin kétszer olyan népszerű, mint Szergej Sojgu védelmi miniszter, és négyszer annyira, mint Szergej Szobjanyin – két olyan név, amelyet gyakran emlegetnek Putyin lehetséges utódjaként.