Szerdán kiadta az első, 560 millió eurós részletet az izraeli gyártmányú Arrow-3 légvédelmi rendszer megvásárlására a Bundestag költségvetési bizottsága. A német kormány, élén Olaf Scholz kancellárral a parlament által tavaly jóváhagyott 100 milliárd eurós alap keretében kívánja modernizálni hadseregét.

A ballisztikus rakéták elfogására tervezett Arrow-3-ra fordított német kiadások várhatóan elérik a 4 milliárd eurót. A bizottság szerdán mintegy 950 millió eurót hagyott jóvá hat német gyártmányú IRIS-T-SLM légvédelmi rendszer beszerzésére is.

A német IRIS-T SLM és az izraeli Arrow-3 beszerzésével a Bundeswehr különleges eszközeiből két olyan nagyszabású projektet tolunk előre, amelyek hozzájárulnak a németországi védőernyő kiépítéséhez

– mondta Karsten Klein, a bizottság szabaddemokrata törvényhozója a Politiconak.

Az Arrow-3 rendszert az Israeli Aerospace Industries az amerikai Boeing repülőgépipari óriáscéggel együttműködve fejleszti és gyártja. Klein szerint a légvédelmi rendszerek együttesen 2400 kilométeres hatótávolságot biztosítanának.

2025-re üzemképes lesz a Vaskupola

Az Arrow-3 rendszer 2017 óta van használatban Izraelben a Vaskupola védelmi hálózat részeként. Berlin célja, hogy 2023 végéig kötelező érvényű szerződést kössön az Arrow-3 rendszerre, amely aztán 2025 végére üzemképes is lehet.

Az Oroszország Ukrajna elleni háborúját követően Európa-szerte megnövekedett védelmi kiadások részeként a repülőgépgyártó cégek attól tartanak, hogy eurómilliárdok kerülnek az EU-n kívüli vállalkozókhoz, többek között Izraelbe, Dél-Koreába és Törökországba.