Az Országgyűlés tegnap 188 igen és 6 nem szavazattal, tartózkodás nélkül megszavazta Svédország csatlakozását a NATO-hoz, ezzel egy bő másfél évig tartó huzavona ért véget. A szavazást Oroszországból sem tudták szó nélkül hagyni.

Svédország, mint semleges állam, megszűnt létezni. Magyarország pedig, mint nem semleges, de szuverén állam behódolt a Nyugatnak. Csapást mértek Európa oszthatatlan biztonságát. Nem halálos, de súlyos

– írta a Telegram-oldalán Konsztantyin Koszacsov, az orosz parlament felsőházának alelnöke a TASZSZ állami hírügynökség beszámolója szerint.

Svédország és Finnország még 2022-ben adta be felvételi kérvényét az észak-atlanti katonai szövetségbe. Finnország tagságát már tavaly megszavazták a tagállamok, Svédország csatlakozását azonban sokáig blokkolta Törökország és Magyarország, az előbbi végül januárban adott zöld utat.

Az újraépülő bizalom jegyében bevásárolunk svéd Gripenből

Megtörtént a találkozó Orbán Viktor magyar és Ulf Kristersson svéd miniszterelnök között, akik a tárgyalás után a Karmelita kolostorban tartottak közös sajtótájékoztatót.