Oroszország többségében muzulmánok lakta Dagesztán régiójában dühös tömeg megrohamozott egy repülőteret, ahová vasárnap egy Izraelből érkező járat érkezett. Az incidens után a hatóságok a Mahacskala Ujtash repülőteret (MCX) ideiglenesen lezárták, és a járatokat elterelték az orosz szövetségi légiközlekedési ügynökség közleménye szerint.

Az összecsapásokban legalább húsz ember megsérült, köztük két ember kritikus állapotban van – derült ki a dagesztáni egészségügyi minisztérium vasárnap késő esti közleményéből.

A Red Wing Airlines Tel-Avivból érkező járata helyi idő szerint vasárnap 19 óra 17 perckor érkezett meg a Flight Aware szerint, és a leszállás után gyorsan körülvették a tüntetők.

Hatvan feltételezett demonstrálót letartóztattak – írják az orosz hírügynökségek a helyi belügyminisztériumra hivatkozva, melyet a BBC idézet.

A közösségi médiában közzétett videófelvételeken látható, amint több száz ember megrohamozza a repülőtér terminálját, egyesek palesztin zászlókat lengetve. 

A helyi média arról számolt be, hogy a tüntetők egy része a mahalacskai repülőtér előtt állította meg az autókat, iratokat követelve, izraeli útlevelek után kutatva a káoszban.

Dagesztán az Észak-Kaukázusban, a Kaszpi-tenger nyugati szélén fekvő, mintegy 3,1 millió lakosú, többségében muszlim vallású orosz köztársaság. A kormány közölte, hogy polgári rendbontás miatt büntetőeljárás indult.

Az izraeli miniszterelnök hivatala szerint Oroszországnak határozottan fel kell lépnie a zsidók és az izraeliek elleni erőszakra való felbujtás ellen.

Az amerikai elnöki hivatal szóvivője, Adrienne Watson tweetjében azt írta, hogy „az Egyesült Államok határozottan elítéli a dagesztáni antiszemita tüntetéseket" idézte a CNN.

Dagesztán kormánya támogatását fejezte ki a Gázai övezetnek, de felszólította a polgárokat, hogy maradjanak nyugodtak, és ne vegyenek részt ilyen tüntetéseken. Szergej Melikov dagesztáni kormányzó a Telegramon közzétett bejegyzésében elítélte a repülőtéren történt tömeges inváziót.

Nincs becsület abban, ha idegeneket szidalmaznak, zsebeiket átkutatják útlevelüket keresve

– írta a kormányzó, egyben elítélte a gyermekes nők elleni támadásokat. 

A csőcselék akciója szerinte hátba szúrás a dagesztáni hazafiaknak, köztük azoknak, akik Ukrajnában harcolnak az orosz fegyveres erők kötelékében. „Ami a repülőterünkön történt, az felháborító” – írta Melikov.

Izrael elvárja az orosz bűnüldöző hatóságoktól, hogy megvédjenek minden izraeli állampolgárt és zsidót, bárki legyen is az, és határozottan lépjenek fel a zavargókkal és a zsidók és izraeliek ellen irányuló féktelen uszítással szemben – áll az izraeli külügyminisztérium közleményben.