Jurij Boriszov, a Roszkomosz orosz állami űrvállalat vezérigazgatója a Rosszija 24 televíziós hírcsatornán arról beszélt, hogy nem megfelelően zajlott a hajtómű leállítása, így ez lehetett az űrállomás pusztulásának fő oka. Hozzátette, hogy a kísérlet alatt stabil volt a rádiókapcsolat, a szakemberek mindent tudtak a hajó helyzetéről.

Ennek ellenére a kommunikáció megszűnt, annak helyreállítása sem sikerült, az előzetes ballisztikai számítások szerint pedig rendellenesen működött a hajtómű, ami miatt az űrhajó nem zárt holdpályára került és lényegében a Holdba csapódott – írja Boriszov kijelentései alapján az MTI.

A Lavocskin Kutató- és Ipari Társaság űrállomását fél évszázad után indították újra egy Szojuz 2.1b típusú rakétán, augusztus 14-én, a Vosztoncsnij űrrepülőtérről. Az állomásnak a tervek szerint augusztus 21-én kellett volna a Hold látható oldalán landolnia, a küldetés fő célja a talajnak a jég jelenléte szempontjából való vizsgálata volt.

Valerij Jegorov orosz űrkutató szerint a projekten dolgozó szakemberek „nem voltak annyira tapasztaltak, így megnőtt a hibalehetőség″ – írja az Euronews. Hozzátette, az elektronikával is probléma lehetett, és az is köztudott, hogy a Luna-25 indulási dátumát folyamatosan elhalasztották.

A Holdba csapódott a Luna-25, az oroszok űrjárműve

A Hold felszínébe csapódott, és megsemmisült a Luna-25 automata állomás – közölte vasárnap a Roszkozmosz orosz űrvállalat.