„Senki sem ellenzi, hogy Kazahsztán és más országok is ugyanolyan szoros kapcsolatokkal rendelkezzenek az Oroszországi Föderációval, mint mi” – hangoztatta Lukasenka az orosz állami televízióban vasárnap este közzétett interjújában a Rosszija 1 televízió Moszkva. Kreml. Putyin című heti magazinműsorában.

„Ha valaki aggódik... akkor pofonegyszerű: lépjen be Oroszország és Fehéroroszország Szövetségi Államába. Ez minden: mindenki atomfegyverhez jut” – jelentette ki Lukasenka, ugyanakkor hangsúlyozta, hogy mindez a magánvéleménye.

Lukasenka beszélt arról is, hogy „stratégiailag meg kell érteni”, hogy Minszk és Moszkva egyedülálló eséllyel rendelkezik az egyesülésre.

A kazahok nem lelkesednek

Kaszim-Dzsomart Tokajev kazah elnök ugyanakkor visszautasította ezt az elképzelést. „Lukasenka javasolta, hogy Kazahsztán lépjen be a Szövetségi Államba. Mulatságosnak vettem a tréfáját. Úgy vélem, nincs erre szükség, mivel más integrációs formák is léteznek, ilyen mindenek előtt az Eurázsiai Gazdasági Unió” – idézte Tokajevet a kazah államfő hivatala.

„Ami az atomfegyvereket illeti, nincs szükségünk rájuk, mert a nukleáris fegyverek elterjedésének megakadályozásáról szóló szerződéshez (NPT) és az atomfegyverek teljes betiltását előíró nemzetközi egyezményhez (TPNW) is csatlakoztunk. Tartjuk magunkat ezen nemzetközi egyezmények keretében vállalt kötelezettségeinkhez” – húzta alá a kazah elnök.

Lukasenka csütörtökön jelentette be, hogy megkezdődött a taktikai atomfegyverek átszállítása Oroszországból Fehéroroszországba. A Szovjetunió 1991-es összeomlása óta ez lenne az első alkalom, hogy ilyen fegyvereket állomásoztatnak Oroszország területén kívül.