Kivégeztek egy amerikai állampolgárt Szaúd-Arábiában, akit azért ítéltek halálra, mert megölte a saját apját –tudatta közleményében a szaúdi belügyminisztérium. A Bisoj Saríf Nádzsi Naszíf néven azonosított amerikai férfi először összeverte, majd megfojtotta egyiptomi származású édesapját. A közlemény szerint mindemellett drogos volt, megpróbálta megcsonkítani a holttestet, és letartóztatása előtt megpróbált végezni egy másik emberrel is.

Szaúd Arábiában a kivégzés módja általában a lefejezés.

Vedant Patel, az amerikai külügyminisztérium szóvivője elmondta, hogy amerikai diplomaták júliusban meglátogatták Naszífot és megállapították, hogy nem tartozik a jogtalanul fogva tartottak közé. 

Az Amnesty International nemzetközi jogvédő szervezet adatai szerint Szaúd-Arábia 2022-ben Kína és Irán után a legtöbb halálos ítéletet hajtotta végre a világon. Ugyan az országban a kivégzések gyakorisága csökkent a koronavírus-járvány alatt, az utóbbi években azonban számuk ismét nőtt.

A közel-keleti királyságban 2022 márciusában egy nap alatt 81 embert végeztek ki, ami az ország modernkori történelmének legnagyobb tömeges kivégzéseként vált ismertté.

Kivégeztek egy férfit, amiért drog volt nála

Szingapúrban szerdán akasztással kivégeztek egy férfit, akit egy kilogramm kannabisz kereskedelméért ítéltek el – közölték a hatóságok, figyelmen kívül hagyva a külföldi javaslatokat, hogy vizsgálják felül a kivégzést és töröljék el a halálbüntetést a városállamban. Bővebben >>>