Ha minden jól megy, Weöres Szabolcs vitorlázó ott lesz a jövőre startoló Vendeé Globe viadalon, és mindenfajta külső segítség és kikötés nélkül meg fogja kerülni a bolygónkat a New Europe fedélzetén. A rendkívüli sportember a Napi.hu-nak arról beszélt, hogy be akarja bizonyítani: Magyarországról is bármit el lehet érni.

Hiába a példamutatás, a világ továbbra sem tanul.

Oroszország ukrajnai háborúja tovább szedi az áldozatait, ám újabban már ukrán drónok csapódtak be Moszkvában is. Ugyanakkor a háború továbbra is jó üzlet, már persze a fegyvergyártóknak a mellékelt ábra szerint. A közép-európai fegyveripar ugyanis a berlini fal leomlása óta a leggyorsabb ütemben gyárt fegyvereket, lövedékeket és egyéb katonai felszereléseket, mivel a vállalatok felgyorsítják a termelést, hogy Ukrajnának szállítsanak, és hogy a védelmi kiadásokat növelő országok globális keresletét kielégítsék.

Az pedig csak tovább rontja az összképet, hogy Afrika is forrong. A Nyugat-afrikai Államok Gazdasági Közössége (ECOWAS) tagállamainak védelmi vezetése véglegesítette a nigeri katonai intervenció tervét pénteken, és mozgósításra szólította fel a tagországok hadseregeit.

Magyarország akkumulátor nagyhatalmi törekvései szempontjából sem mindegy, hogy potenciális mekkora veszélyt jelentenek az elektromos autók. Az biztos, hogy nem volt valami jó reklám, amikor Hollandia partjainál kigyulladt egy autókat szállító hajó, fedélzetén ötszáz nehezen oltható elektromos személygépkocsival. Az RTL Nieuws jelentése szerint a fedélzeten lévő egyik elektromos autó akkumulátora robbanhatott fel és okozhatta a katasztrófát.

Pokoli képeket a határainkhoz közel is ugyanúgy rögzítettek a héten, ugyanis Szlovéniában az áradások elől az emberek a házak tetejére menekültek. A helyi környezetvédelmi hivatal a legmagasabb szintre emelte az időjárási riasztást, miután

24 órán belül egy hónapnyi csapadék hullott le

az ország északi, északnyugati és középső részein. A klímaválság apropóján jegyezzük meg, hogy jóváhagyta az Európai Bizottság Magyarország számára az európai zöld megállapodáshoz (European Green Deal) kapcsolódó ipari tervnek megfelelően a klímasemleges gazdaságra való átállást támogató, mintegy 2,36 milliárd euró (kb. 880 milliárd forint) összértékű programot. 

S ha már szóba kerültek az anyagiak.

A Fitch is leminősítette az Egyesült Államokat, így a három nagy hitelminősítő közül már csak egynél ér „AAA”-t az amerikai gazdaság. A várakozások szerint a GDP-hez mért amerikai államháztartási hiány az idén 6,3 százalékra emelkedik a tavalyi 3,7 százalékról, és 2024-ben 6,6, 2025-ben 6,9 százalékra növekszik tovább.

Bár Németországban sem sokkal jobb a helyzet. Az élelmiszerár-robbanás miatt egyre kevesebb német vásárló engedheti meg magának, hogy legalább kétnaponta friss húst vagy azzal egyenértékű, vegetáriánus élelmiszert fogyasszon. Sőt, csökken azon németek száma is, akik takarékoskodni tudnak a nyugdíjas éveikre.

Ahogy arról szintén olvashattak a Napi.hu-n a héten, hogy eladósodott brit családok millióinak jelent gondot befizetni a rezsiszámlát.