A közép- és kelet-európai gazdaságok, valamint az egykori szovjet térség átalakulásának támogatására 1991-ben életre hívott londoni pénzintézet és a Multilateral Investment Guarantee Agency (MIGA) nevű, a Világbank-csoport által politikai kockázatok elleni biztosítások és hitelgaranciák nyújtására létrehozott pénzügyi szolgáltató először írt alá társfinanszírozási szerződést.

Az EBRD londoni központja szerint az egyezmény értelmében a MIGA 200 millió dollárig terjedő kereskedelemfinanszírozásra nyújt garanciát a banknak, és így osztozik az EBRD által a kereskedelemfejlesztési program (TFP) alapján vállalt kockázatokban.

Az EBRD szerint a kockázatmegosztási megállapodás első kedvezményezettje Ukrajna lesz.

Három milliárd eurót Ukrajnába fektetnek

Az orosz invázióra reagálva az EBRD 2023 végéig 3 milliárd euró értékű külön befektetési programra vállalt kötelezettséget Ukrajna számára, és a keretből eddig 1,7 milliárd eurót helyezett ki az ukrán gazdaságba, emellett további 200 millió euró finanszírozást mozgósított partnerbankok bevonásával.

Az EBRD hangsúlyozza, hogy az ukrajnai háború kezdete óta súlyos fennakadások vannak az ukrán kereskedelmi forgalomban és a beszállítói hálózatokban, és ez a mezőgazdaságot is érinti, amely az ukrán hazai össztermék (GDP) 11 százalékát adja, a munkaerő csaknem 20 százalékát foglalkoztatja és a teljes ukrán export közel 40 százalékát teszi ki.

Mindemellett a külföldi kereskedelmi bankok teljesen felhagytak az ukrajnai kereskedelemfinanszírozási tranzakciókkal járó közvetlen kockázatvállalással, és az EBRD ennek a helyzetnek az orvoslására jelentősen kibővítette a TFP-program ukrajnai mozgásterét.

400 millió eurót költöttek ukrán kereskedelemre

A TFP-program keretében tavaly február óta több mint 400 millió euró értékben nyújtott támogatást az ukrán gazdaság számára alapvető fontosságú termékek kereskedelmi tranzakcióihoz, köztük vetőmagokműtrágyáküzemanyagok, traktorok és kombájnok ukrajnai importjához, valamint gabonafélék, olajosmagvak és növényolajok exportjához.

Az EBRD a pénzintézet működési térségének egészére összeállított, Londonban bemutatott átfogó félévi előrejelzésében azt valószínűsítette, hogy az ukrán hazai össztermék tavaly 30 százalékkal zuhant.

Az EBRD az idén 1 százalékos, jövőre 3 százalékos növekedést vár az ukrán gazdaságban.