Joe Biden ismét összekevert két európai politikust, miután múlt hétvégén Emmanuel Macron francia elnököt François Mitterrand volt francia elnökkel keverte össze egy kampányesemény során, ami miatt nevetség tárgyává vált a közösségi médiában.

A Bloomberg beszámolója szerint az amerikai elnök ezúttal Helmut Kohl volt német kancellárt keverte össze Angela Merkellel egy szerdai adománygyűjtő rendezvényen New Yorkban.

Biden egy 2021-es történetet elevenített fel egy G7-es csúcsról, aminek során kijelentette, hogy Amerika visszatért Donald Trump választási veresége után, amire Merkel a Capitolium elleni 2021. január 6-i támadást idézte fel azzal, hogy megkérdezte Bident, mi lenne a reakciója, ha egy tömeg betörne a brit alsóházba, hogy megzavarja a miniszterelnök-választást.

És ekkor Helmut Kohl hozzám fordult, és azt mondta: Mit szólna, elnök úr, ha felvenné a London Times-t, és megtudná, hogy ezer ember törte be a brit parlament ajtaját, és útközben megölt néhány rendőrt, hogy megakadályozza a miniszterelnök hivatalba lépését

– mondta Biden, majd az adománygyűjtés egy későbbi állomásán megismételte a hibát.

Az ismétlődő hibák egy olyan időszakban érkeznek az elnöktől, amikor az életkorával kapcsolatos aggályok súlyosan veszélyeztetik az újraválasztási kilátásait. Egy hét elején közzétett közvélemény-kutatás szerint a szavazók háromnegyede aggodalmát fejezte ki Biden mentális és fizikai egészségével kapcsolatban.