A maszkviselés már a COVID előtt is elterjedt volt a kelet-ázsiai országban, sokan a szezonális betegségek és a szénanátha leküzdésére használták azokat. Maszk nélkül már alig látni nyilvánosan japán embert, a koronavírus több mint három évvel ezelőtti megjelenése után ez a gyakorlat szinte általánossá vált.

Miután a kormány márciusban végre feloldotta a maszk viselésére vonatkozó ajánlását, Himawari Yoshida azok közé tartozott, akik rájöttek, hogy inkább elfelejtették, hogyan kell élni maszkok nélkül. A húsz éves férfi a Sky News-nak azt mondta,

nem sokat használtam az arcizmomat a COVID alatt, a mosolyoktató program pedig segít felkészülni a japán munkaerőpiacra való belépésre.

A Smile Education elnevezésű órákra négyszer annyian jelentkeznek, mint régebben.

Koike Kawano mosolyedző úgy véli,

a japán állampolgárok kevésbé hajlamosak mosolyogni, mint a nyugatiak, kulturálisan a mosoly azt jelenti, hogy nem tartok fegyvert, és nem jelentek veszélyt senkire.

Az NHK közszolgálati műsorszolgáltató májusi közvélemény-kutatása szerint a japánok mindössze 8 százaléka hagyta abba teljesen a maszkviselést.

Akkora probléma a hűguta Japánban, hogy cselekvési tervet kellett kidolgozni

A japán kormány ötéves cselekvési tervet fogadott el kedden, hogy 2030-ra felére csökkentse az hőguta okozta halálozások számát, mely az elmúlt öt évben évente átlagosan 1295 volt. Bővebben >>>