Pedig minden simán indult, az előzetes hírek szerint minden vezető tisztségre egy jelölt volt, akikről az uniós állam- és kormányfőket összefogó Európai Tanács (ET) informális találkozóján tárgyaltak hétfőn este Brüsszelben.

  • Az ET elnöki tisztségére António Costa volt portugál miniszterelnök, 
  • az  Európai Bizottság (EB) élére a jelenlegi elnök, Ursula von der Leyen
  • a külügyi főképviselő pozíciójára pedig Kaja Kallas volt észt miniszterelnök az egyetlen komoly jelölt.

Az ET elnöke, Charles Michel az éjszakába nyúló megbeszélés végén újságíróknak nyilatkozva közölte:

a találkozó célja nem az, hogy döntés szülessen a vezető pozíciókról, hanem az, hogy mélyreható eszmecserét folytassanak a jelöltekről. 

A soron kívüli munkavacsora jó alkalom volt a véleménycserére, az európai parlamenti választások eredményének áttekintésére és a tagállami vezetők hivatalos, jövő hét második felére tervezett brüsszeli csúcstalálkozójának előkészítésére - mondta.

A következő héten további egyeztetésekre lesz szükség, hogy az álláspontok közeledjenek, ugyanis a június 27-28-i EU-csúcson döntést kell hozni az uniós csúcsvezetők személyéről és előrehaladást kell elérni az Európai Unió (EU) stratégiai menetrendjéről, arról, hogy az EU milyen irányvonalat és célokat kövessen a 2024-2029-es időszakban

– emelte ki az ET elnöke, akit az MTI idéz.

Brüsszelben semmibe vették az európai emberek akaratát

– ezt írta a tanácskozás után Facebook-oldalán Orbán Viktor

Szerinte az európai választás eredménye egyértelmű: a jobboldali pártok megerősödtek, a baloldal és a liberálisok teret vesztettek. 

Orbán Viktor az Európai Néppárt szemére veti, hogy ahelyett, hogy a választókra hallgatott volna,

végleg összeállt a baloldallal és a liberálisokkal: a mai napon alkut kötöttek és leosztották egymás között az EU vezető pozícióit.

Fittyet hánynak a valóságra, fittyet hánynak az európai választás eredményére, és fittyet hánynak az európai emberek akaratára. Ne legyünk naivak: tovább fogják támogatni a migrációt, és még több pénzt és fegyvert küldenek az orosz-ukrán háborúba

– írta a miniszterelnök, de jelezte, hogy ebbe nem nyugszik bele és egyesíti az európai jobboldal erőit, hogy a migráció- és háborúpárti bürokratákkal küzdjön.