Az ukrajnai háborúval járó energiaválság tovább gyorsította a kis teljesítményű, erkélyre házilag felszerelhető napelemes rendszerek terjedését Németországban.

Az egyszerű és megfizethető áramtermelő rendszerek száma a tavaly tavaszi 230 ezerhez képest ismét ugrásszerűen nőtt, csak a január-márciusi időszakban több mint 50 ezret jelentettek be.

Az Európai Unióban (EU) egyedül Magyarországon nem engedélyezett erkélynapelem a fali csatlakozó révén táplál áramot a lakás hálózatába, erősítve az ellátásbiztonságot és hosszabb távon megtakarítást eredményezve a használójának. 

A megoldás németországi terjedése a következő időszakban valószínűleg lassul kissé, főleg azért, mert enyhült az energiaválság, és lecsengett az első nagy vásárlási láz.

Ugyanakkor a kormány minden eszközzel igyekszik rávenni a lakosságot az erkélynapelemek használatára. Ezt szolgálja az április 1-jével bevezetett új szabályozás, amely egyszerűsíti az ilyen rendszerek hivatalos regisztrációját.

Terveznek egy nagyszabású napenergia-fejlesztési csomagot is, ezt azonban a legkisebb kormánypárt, az FDP egyelőre ellenzi, mert fontos része lenne a hazai napelem-gyártás célzott támogatása az olcsó kínai importtal szemben, ami a liberális párt szerint ellentétes az állam piacgazdasági semlegességével  - írja a tagesschau.de hírportál.