Nem marad el a Berlusconi név az olasz közéletből Silvio Berlusconi halála után sem. Több fronton is képviselteti magát a család tűzközelben, jelen állás szerint elsősorban Marina Berlusconi révén.

Az 56 éves Marina, Silvio Berlusconi legidősebb gyermeke az öt közül, több mint két évtizede vezeti a 4 milliárd eurós családi holdingot, a Fininvestet. Ilyen tekintetben tehát apja halála a mindennapi üzleti tevékenységében nem hozott számára változást. Tanácsait ugyanakkor hiányolhatja, a Financial Times szerint ugyanis hagyománynak számított, hogy hétfőnként összeült a volt miniszterelnök és két legnagyobb gyermeke, Marina és Pier, valamint a legszűkebb bizalmi körük. Egy vacsora felett vitatták meg heti rendszerességgel az aktuális üzleti és politikai kérdéseket.

Egy bizarr szövetség, amely az olasz közéletet is formálta

Marina Berlusconi még apja halála előtt – első nekifutásra talán kissé furcsának tűnő – szövetségre lépett apja élettársával, a 33 éves Marta Fascinával. Utóbbi a Hajrá Olaszország (Forza Italia), a Silvio Berlusconi által alapított párt képviselője.

Sajtóinformációk szerint ő értesítette az ikonikus olasz politikus legidősebb lányát arról, hogy apja haldoklik, siessen a kórházba, hogy elbúcsúzhasson tőle.

Marina Berlusconi (balra) és Marta Fascina Silvio Berlusconi temetési szertartása után
Marina Berlusconi (balra) és Marta Fascina Silvio Berlusconi temetési szertartásán

Kapcsolatuk azonban messze túlmutat a családi viszonyokon és a magánéleti ügyeken. Közeli bizalmasok szerint a két nő közti szoros és szeretetteljes kapcsolat arra a közös alapra épült, hogy mindketten el akarták szigetelni az idősödő, betegeskedő Silvio Berlusconi a „politikai keselyűktől”. Fascina abszolút elkötelezett volt Silvio iránt a neve elhallgatását kérő informátor szerint.

Marina jobban megbízott benne, mint apja politikai szövetségeseiben

– jelentette ki Lorenzo Castellani, a Luiss Egyetem professzora.

A két nő a politikai keselyű kategóriába sorolta elemzők szerint Silvio Berlusconi párttársát, Licia Ronzullit is, akinek korábban szinte szabad bejárása volt a Forza Italia alapítójának Milánóhoz közeli villájába, az arcorei San Martino villába. Marina Berlusconi és Marta Fascina azonban elintézte, hogy ezek a bizalmas egyeztetések ritkuljanak.

Teljesen persze nem tudták elvágni a szálakat, csak erősen meggyengíteni, ettől függetlenül Licia Ronzullit egészen Silvio Berlusconi haláláig a volt miniszterelnök bizalamasaként tartottak számon. Az olasz parlament felsőházában, a Szenátusban is ő tartott beszédet a volt kormányfő emlékére.

Megérdemli, hogy úgy emlékezzünk rá, mint arra az államférfira, akit az olaszok ismertek, választottak és szerettek

– mondta könnyek között.

A pártvezetés nem örökölhető

Az őszi választások utáni kormányalakítási tárgyalások során kialakult egy kis csörte Silvio Berlusconi és Giorgia Meloni, az Olasz Fivérek (Fratelli d'Italia) pártvezetője, ma már Olaszország miniszterelnöke között. Állítólag Marina Berlusconi vállalta magára, hogy rendezze a kettejük közötti feszültséget, és azóta is szoros munkakapcsolatban áll az olasz kormányfővel.

Arra lehet számítani elemzők szerint, hogy ezt a kapcsolatot a továbbiakban is fel fogja használni az elhunyt politikus lánya arra, hogy megszilárdítsa családja, valamint a családi vállalkozás helyzetét az olasz médiabirodalmon belül.

A befolyásra már korábban is szükség volt médiapiaci vezető szerepük biztosításához. Silvio Berlusconi nagy balhét csapott abból 2016-ban, mikor a francia Vivendi csoport bevásárolt Mediaset-részvényekből, 20 százalékosra duzzasztva érdekeltségét. A volt kormányfő családja ekkor 39,8 százalékos részesedéssel rendelkezett, és attól tartott, hogy a Vivendi szép lassan kifúrhatja őket a többségi pozícióból. Hogy mi lett a viszály vége? A Vivendi beleegyezett, hogy jelentősen megnyirbálja részesedését az olasz médiavállalatban.

Egy családhoz közeli személy szerint Silvio Berlusconi gyakran forszírozta lányánál, hogy induljon el a választásokon, hogy aztán parlamenti képviselőként átvehesse az ő helyét a Forza Italia élén. Marina azonban nem akart élni a lehetőséggel.

Rendre azt ismételgette, hogy egy politikai párt vezetését nem lehet úgy megörökölni, mint egy cégét

– árulta el ez a bizonyos forrás.

Antonio Tajani (balra) és Silvio Berlusconi egy 2022-es kampányeseményen
Antonio Tajani (balra) és Silvio Berlusconi egy 2022-es kampányeseményen

Miután Marina nem volt nyitott a politikai karrierre, Silvio Berlusconi halála után mást kellett megbízni a pártvezetői feladatokkal. A napokban ez meg is történt.

„Senki sem számított más megoldásra: Silvio Berlusconi halála után természetesnek tűnt, hogy az általa 1994 januárjában alapított párt vezetését Antonio Tajani veszi át”

– írja a Virgilio Notizie.

Paolo Romani korábbi gazdaságfejlesztési miniszter szerint a Forza Italián belül Antonio Tajani

az egyetlen, aki képes dönteni és változtatni. Kiemelkedő karrier van mögötte. Volt már az Európai Parlament elnöke, a Draghi-kormányban a Forza Italia küldöttségének vezetője, külügyminiszter és miniszterelnök-helyettes. A baloldaliak közül ő a legnagyobb név.