Alenka Bratusek infrastrukturális miniszter elmondta, az autópályadíj-emeléssel a DARS az idén 5,3 millió euró, jövőre pedig 14,6 millió euró többletbevételre tehet szert.

Az autópálya-matricák árát azért emelték meg, mert „biztosítani kell a DARS hosszú távú pénzügyi fenntarthatóságát, hogy minden tervezett projektjét meg tudja valósítani”.

Érdemes az autópályadíjakat is belekalkulálni az utazásba, mutatjuk a költségeket

Ha kiválasztottuk úticélunkat, a kellemetlen meglepetések elkerülése végett mindenképpen ellenőrizzük, hogy hol, mennyiért és hogyan szerezhetjük be az úthasználati jogosultságot, ami a legtöbb célország vonatkozásában előre, online is megváltható. Bővebben>>>

Jövőre szembesülnek az árakkal a helyiek

A szlovénok túlnyomó többsége már megvásárolta az idei éves matricát, ezért az emelés csak a jövő évi vásárláskor fogja őket érinteni.

A személygépkocsik éves matricája 110 euróról 117,5 euróra fog drágulni.

A külföldiek idén nyáron megérezhetik a drágulást

Utoljára 2013-ban emelkedett a matricák ára, a miniszter szerint azóta az infláció meghaladta a 22 százalékot, az átlagbér pedig valamivel több mint 30 százalékkal emelkedett.

A DARS az új árakat még az idegenforgalmi szezon előtt, június 15-én vagy július 1-jén tervezi bevezetni.

Személygépkocsi esetében jelenleg az egy éves e-matrica ára 110 euróba, a havi 30 euróba, a heti 15 euróba kerül, és Szlovénia összes fizetős útszakaszára érvényes. 

 

Elkerülhető a büntetés a jogosulatlan úthasználatért

Kevesen tudják, hogy az autópályamatricák árának idei emelkedésével a bírságok összege is emelkedett, ezért nem árt tisztában lenni a tipikus felhasználói tévesztésekkel, hogy elkerülhessük a jogosulatlan úthasználat miatt kiszabott büntetéseket. Bővebben>>>