Kanadában idén legalább 75 ezer hektár égett le országszerte, és az erdőtüzek szezonja egész nyáron tarthat. A Kanadában tomboló erdőtüzekből származó füst pénteken elérte Norvégiát, hétfőn pedig Nagy-Britanniát és a kutatók szerint, a műholdfelvételek alapján a füstfelhő a következő napokban Európa egyes részeire is átterjed majd és a légkör felső szintjén marad. 

Mivel a füst nagy magasságban jut be a légkörbe, hosszabb ideig képes elhúzódni és nagy távolságokat megtenni.

A hónap elején a futótűz füstje veszélyes narancssárga ködbe borította New York városát. Azt tanácsolták a metropolisz lakosságának, hogy lehetőleg maradjanak a négy fal között.

Ez káros az emberek egészségére

– figyelmeztetett Kathy Hochul New York-i kormányzó. Az amerikai hatóságok mindenkit arra kértek, hogy maradjanak zárt térben, és viseljenek maszkot.

Narancssárga égbolt Amerikában

Ezek után joggal adódhat a kérdés, hogy Európában is kialakulhat-e olyan narancssárga égbolt és szennyező levegő a füst miatt, mint amit New Yorkban tapasztaltak. Milyen hatással lesz a kanadai erdőtüzek füstje kontinensünk levegőjének minőségére?

Szakértők szerint Európában a hatások nem lesznek ugyanazok. A füst a lakosság levegőminőségének jelentős romlásához nem vezet, mivel a légkör felső rétegeiben marad, ugyanakkor az égboltunkon festői változások várhatók.

Bár a füst magasan van a légkörben, a következő napokban élénk napkelteket és napnyugtákat okozhat

–  – számolt be róla az Euronews.