A Kisfaludy turisztikai fejlesztési programmal minden idők legnagyobb szálláshelyfejlesztési programja valósulhat meg a vidéki Magyarországon - így büszkélkedik az állami Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) a 2017-ben útjára indított programmal, amelynek keretében 2030-ig 300 milliárd forint értékű szálláshelyfejlesztési beruházás valósulhat meg Magyarországon, amelyből 150 milliárd forintot a kormány hazai költségvetési forrásból, vissza nem térítendő támogatás formájában biztosít. Az MTÜ több mint 700 pályázattal kapcsolatban hozott pozitív támogatói döntést, és már 624 támogatói okiratot bocsátott ki. Eddig nem volt nyilvános, hogy pontosan ki és melyik cég nyerte el a panziók, szállodák felújítására, bővítésére, építésére szolgáló milliókat, milliárdokat, de az MTÜ honlapján a Napi.hu megtalálta a szerencsés vállalkozásokat.

A lista alapján egyértelmű, hogy a legnagyobb támogatásokat a kormányzathoz közeli cégek nyerték el. A két legnagyobb nyertes ugyanahhoz a tulajdonosi körhöz köthető. A szántódi, ötcsillagos Balaland hotel építésére 2,9 milliárd forintot kapott a 2017-ben alapított Szántód BalaLand Family (SZBFamily) Ingatlanfejlesztő Kft., a szintén ötcsillagos Grand Hotel Tokaj beruházására pedig szintén 2,9 milliárd forint pályázati pénz jutott a 2017-ben alapított Tokaj Csurgó Völgy (TVCS) Ingatlanfejlesztő Kft.nek. Cégadatbázisok alapján pedig kiderült, hogy az SZBFamily és a TVCS tulajdonosa is megegyezik: a 2017-ben alapított, a belvárosi Reáltanoda utcában székelő DLHG Invest Zrt.

A DLHG-ben igazgatósági tag Szepesi Richárd, a felesége Kante Awa és Bonnyai Péter. A többségi részesedés Kante Awa nevén van. Azt a hvg.hu írta meg korábban, hogy sorra alapítja a szálloda- és ingatlancégeket a hotelbiznisz új sztárja, Szepesi Richárd, aki akkor lett szélesebb körben ismert, amikor eladta a hegyaljai Andrássy hotelt Mészáros Lőrinc cégének. Feleségéről, Kante Awáról pedig a 24.hu írta meg, hogy édesanyja Nagy Róza, akit régóta Matolcsy György jegybankelnök legszűkebb bizalmi köréhez sorolnak. Már 2000-ben közigazgatási államtitkár lett a Nemzetgazdasági Minisztériumban, ahol akkor Matolcsy volt a miniszter. A TVCS-ben és a SZBFamily-ben is Vécsey Róbert az ügyvezető, aki 2003 és 2005 között a Quaestor Jelzálog Igazgatóságának elnöke volt.

Szántód-Tihany: Két jó barát

A BalaLand projektet az évek óta sikeresen prosperáló, a Mesés Shiraz és a Varázslatos Bambara tematikus hotelek, illetve az attrakciós Bükki Rejtélypark sikeres üzemeltetéséért felelős cégcsoport álmodta meg - így reklámozza magát a szántódi gigaberuházás. A beruházás weboldala szerint a lakások 55 százalékát már el is adták. Nem lesz kicsi a 109 szobás hotel közvetlenül a Balaton partján: 5 különálló családi villát is építenek. A BalaLand Residence luxus lakóingatlan pedig 115 különböző méretű balatoni panorámás exkluzív apartmannal büszkélkedhet majd. A fejlesztési terület optimális: 5,5 hektár ősfás parkkal és 330 méter saját balatoni partszakasz. Főleg a gyerekes családokra számítanak majd. "Az egyedi, karibi koloniális építészeti tematikájú, prémium kategóriájú wellness hotel, amely elsősorban a gyermekkel utazó családokra fókuszál és számukra nyújt a legmagasabb igényeket is kielégítő szállodai, illetve a szomszédos Familypark élményeivel kiegészülve, minőségi szabadidős szolgáltatásokat" - olvasható a Balaland oldalán.

A balatoni régió igazán jól lobbizott, hiszen a térség több beruházása is bőven kapott a MTÜ pályázati pénzeiből. A szántódi luxusvillákból talán látszódni fog a Balaton túlpartján, Tihanyban készülődő beruházás is. Szintén 2,9 milliárd forint támogatást kapott ugyanis a CDHT Hotel Projekt Kft. a Tihanyi kastélyszálló és tréning központ elnevezésű hotel megvalósítására. A 2018-ban alapított cég az A8 Palace Hotel Zrt. tulajdonában van, amelynek igazgatósági tagja Garancsi István, a székesfehérvári Mol Vidi FC labdarúgóklub tulajdonosa és elnöke. A hvg.hu írta meg, hogy a cég telephelye Tihanyban van, alig pár száz méterre a Tihanyi Kastély és Park Hoteltől, amely egykor József főherceg hathektáros balatoni rezidenciája volt, majd pártüdülő lett belőle. A Gyurcsány-kormány 2006-ban privatizálta, és a tóparti üdülőkomplexum akkor került az egykor diplomataingatlanok kezelésére alakult CD Hungary cégcsoport birtokába.

Hévíz is jól lobbizott, hiszen a városában 8 szolgáltató nyert el a kormányzat által biztosított támogatási összegből összesen 640 millió forintot. Ebből Papp Gábor, a város fideszes polgármestere szerint 381 millió forintot az önkormányzat tulajdonában lévő Hotel Aquamarin kapott meg támogatásként. "Mindenki az igénye szerint és a nagysága szerint adta be. Én pedig azt gondolom, hogy ez egy rettenetesen fontos lépés, pozitív értelemben példátlan ez a fajta kormányzati intézkedés és támogatás ennek a szférának" - büszkélkedett a városi televízióban a polgármester. Itt Manninger Jenő miniszteri biztos, a térség országgyűlési képviselője pedig elmondta, választókerületében összesen mintegy 5,3 milliárd forintot sikerült elnyerni.

Kicsit az OTP-nek is

Az MTÜ listájából az is kiderült, hogy az állami forrásból az OTP Bank is részesedett. Csányi Sándor bankja a balatonszemesi Hotel OTP átalakítására és fejlesztésére kapott 536 millió forintot. Keszthelyen a Hotel Baron beruházásra 1,8 milliárd forint jutott a Minerva ingatlanbefektetési alapnak. A nagy pénzosztásból persze Siófok és Balatonfüred sem maradhatott ki. A Balaton északi fővárosában 1,7 milliárd forintból épülhet 66 szobás, négycsillagos hotel az SZ.Z. Szállodafejlesztő Kft. jóvoltából, ahol az SZ. Z. monogram a zalakarosi Szabadics Zoltánt fedi. Azt is a hvg.hu írta meg, hogy a Szabadics Közmű- és Mélyépítő Zrt. nyerte el korábban a zánkai gyermektábor víziközmű-infrastruktúrájának felújítását.

Guller Zoltán, az MTÜ vezérigazgatója szerint szakmai szempontok alapján döntöttek. Tavaly szeptemberi sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy Kisfaludy programban meghirdetett felhívásokra összesen 1522 pályázat érkezett. A keretnövelésnek köszönhetően a pályázatok szakmai elbírálása alapján szerinte a vidéken található panziók több mint kétharmada részesül támogatásban. Az első ütemben több mint 80 milliárd forint értékben valósulnak meg fejlesztések a következő években, amelyhez a magyar kormány 48 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást ad.

Az MTÜ listája további érdekes nyerteseket rejt, amelyről következő cikkünkben számolunk be.