Az új Puskás stadiont is kivitelező, zalaegerszegi székhelyű ZÁÉV Zrt. a 2015-ös 791 millió forint után 2016-ban 1,218 milliárd forint osztalékkal gazdagítja tulajdonosait - derül ki a társaság E-beszámoló portálon közzétett dokumentumaiból.

A 2015-ben tulajdonost cserélt magasépítő cég nettó árbevétele 14,9 milliárdról 15,4 milliárd forintra nőtt tavaly, az adózott eredménye 538 millióról 1,071 milliárdra. Az osztalékot az eredménytartalék igénybevételével fizetik ki 2017 harmadik negyedévében. Az eredménytartalékban 1,066 milliárd forint maradt. A cég saját tőkéje 280 millióval, 3,629 milliárd forintra nőtt tavaly.

A ZÁÉV többségi tulajdonosa 2015 júliusától a Pannon Speed Pro Vagyonkezelő Zrt., amely viszont csak 184 millió forint osztalékot fizet a tulajdonosának (az előző évben 100 milliót). A vagyonkezelő pénzügyi műveleteinek bevétele 1,2 milliárd forint volt (amely tartalmazhatja az osztalékbevételt), s az évet 1,2 milliárd forint adózott eredménnyel zárta. A Pannon Speed tulajdonosa a cégadatok szerint a ZÁÉV régi-új vezérigazgatója, Peresztegi Imre. A valódi tulajdonos azonban a zalaegerszegi, városi pletyka és az építőipari berkekből származó információk szerint Mészáros Lőrinc lehet.

Közbeszerzési sikerek

A ZÁÉV a Magyar Építő Zrt.-vel közösen nyerte el az új Puskás Ferenc stadion kivitelezését nettó 143 milliárd forintért.

A Testnevelési Egyetem infrastruktúrafejlesztésének első ütemét nettó 11,9 milliárd forintért valósíthatja meg a ZÁÉV, amely a teljesítésbe alvállalkozóként bevonja a Magyar Építőt is.

A ZÁÉV építheti meg a kecskeméti Pallasz Athéné Egyetem új campusának oktatási épületét 11,9 milliárd forintért.

A ZÁÉV kapott megbízást a régi Puskás stadion lebontására is, a Föld-Trans 2001 Kft.-vel, nettó négymilliárd forintért.

A ZÁÉV a WHB-vel közösen építette fel az MTK új stadionját 7,2 milliárdért, s építi a szombathelyi stadiont és sportcsarnokot a Swietelsky Magyarország Kft.-vel 13,1 milliárdért.

A ZÁÉV nettó 11,3 milliárdért újíthatja fel a kaposvári színházat és építhet a városban új sportcsarnokot konzorciumtársaival együtt (a beruházásokat a Modern városok program keretében állami támogatásból finanszírozzák).

A Nemzeti Kézilabda Akadémia sportcsarnokát és a szálláshelyeit összesen mintegy hárommilliárdért építheti a zalaegerszegi cég társaival.