Paksra, sőt az egész régió lakáspiacára komoly hatással lehet az atomerőmű várható bővítése. Tavaly Eger, Miskolc, Nyíregyháza, Paks, Pécs és Szekszárd piaca is jelentősen bővült, a forgalom 20-30 százalékkal nőtt 2013-ról 2014-re. Az ütem idén sem lassult, az említett városokban 20-50 százalék közötti  keresletnövekedést észleltek  eddig. A növekvő forgalom és a vele járó áremelkedés sok esetben a befektetői keresletre vezethető vissza, de a saját célú vásárlások is megszaporodtak - derül ki az Otthon Centrum (OC) legújabb elemzéséből.

Vonzó panelek Miskolcon, Nyíregyházán és Egerben

Miskolcon a legtöbben felújított, panelprogramon átesett panellakások iránt érdeklődnek. Az egyedi mérős, távfűtéses panelek még a téglalakásoknál is kapósabbak. Miskolcon 2014-ben 1980 lakás, a 77 ezres állomány 2,6 százaléka cserélt gazdát, ami az országos átlagnak megfelelő. A panelek részesedése a forgalomból meghaladta a 60 százalékot. Idén nagy valószínűséggel 3 ezer lakás kelhet el a városban.

A panellakások átlagos négyzetméterára idén 100 ezer forint körül alakult, de a nagyon keresett, felújított lakásoké át is lépi a 100 ezres határt. A téglaépítésű lakások átlagára 110 -120 ezer forint körüli, a családi házaké 105 - 115 ezer forint között változik négyzetméterenként. A családi házak ára stagnál, a tégla- és a panellakásoké 10 százalék körüli emelkedést mutat. Az 5-8 éve épült családi házakból viszont már hiány van a városban. Minden tizedik vevő befektető, aki főleg bérbeadás céljára vásárol. Ennek ellenére szűkös a bérlakások kínálata, pedig sok az albérletkereső.

Túlkereslet a bérlet iránt

Nyíregyházán a bérletek iránit kereslet jócskán meghaladta a bővülő kínálatot, tízből csaknem négy vevő vásárol hosszú távú bérbeadási céllal. A városban 2013-ról 2014-re csaknem 30 százalékkal nőtt a forgalom, tavaly már több mint 1,6 ezer lakás cserélt gazdát Ez idén további 25 százalékkal növekedhet. A panellakások ebben a városban is keresettek, a 6,5 - 8 millió forint között kínáltakra nagy az érdeklődés. A családi házak esetében a 12-15 milliós árkategória a legnépszerűbb. A családi házak és téglaépítésű lakások átlagos négyzetméterára egyaránt 150-160 ezer forint körül alakult, a panellakások fajlagos ára ennél valamivel alacsonyabb, 120-130 ezer forint között mozog.

Egerben szintén virágzik a lakáspiac. 2013-ról 2014-re és 2014-ről 2015-re is 20 százalékkal nőtt a forgalom. 2014-ben 783 lakás cserélt gazdát, ez a helyi lakásállomány 3 százaléka, idén megközelítőleg ezer eladásra számít az OC. A kereslet a 7-30 millió  forint között élénk. A panellakások szintén keresettek a városban, a másfél szobás ingatlanok 7 millió forint körül kapósak, bár a forgalom kétharmadát nem panelépítésű társasházi lakások adják. A családi házak piacán a 18-20 milliós áron kínált ingatlanokra koncentrálódik az érdeklődés.

A vásárlások 10 százaléka mögött húzódik meg tisztán befektetési szándék, új trend a fővárosban már ismert rövidtávú bérbeadás, ahol a lakástulajdonosok a városba érkező turistákat célozzák meg apartman lakásokkal, akár pár napos bérleti időszakkal. A város történelmi emlékei mellett a borvidék is nagy vonzerőt jelent.

Fürdő és pincék csalogatják a befektetőket

Szekszárdon is megjelent a rövidtávú bérbeadás. A városi fürdő és a pincészetek egyre több befektető fantáziáját megmozgatják. A saját célú vásárlások esetén a panellakások a 6-8, a téglalakások a 8-10 milliós ársávokban legkeresettebbek. A téglaépítésű lakások átlagos négyzetméterára 180-190 ezer forint körül, a panellakásoké 130 -140 ezer forint körül alakul.

A forgalom csaknem kétharmadát panellakások adták a városban. 2014-ben 400 ingatlan cserélt gazdát, ami az állomány 2,6 százaléka. Idén ez könnyen félezer fölé emelkedhet. Nagyon nagy a hiány az újépítésű lakásokból, ezek négyzetméterára a 250-260 ezer forintot is elérheti. Kínálat híján az újszerű lakások ára idén 230 ezer forintra nőtt.

Pécsen még jobban pörög

Pécs lakáspiaca 2013-ról 2014-re, és az idei évben is 30 százalékkal bővült. 2014-ben összesen 2,2 ezer lakás cserélt gazdát, ez a lakásállomány több mint 3 százaléka, ami az országos átlagnál jóval élénkebb lakáspiacra utal. Idén az adásvételek száma megközelítheti a 3 ezres darabszámot. A városban a legnagyobb részt, 80 százalékot, a társasházi lakások - fele panel, fele téglaépítésű - teszik ki a forgalomból.

A városban nagyon keresettek a 6-7 millió forint alatt kínált panellakások, a másfél-, kétszobás lakások szinte hiánycikknek számítanak. Egy 40 négyzetméter körüli lakás jelenleg 5-5,5 millió forintért cserél gazdát. A panel átlagos négyzetméterára 125-130 ezer forint körül alakul. A felújítandót és a felújított egyaránt népszerű. Az Egyetemvárosban és Uránvárosban nagyon élénk a piac, itt sok befektető vásárol bérbeadási céllal, az egyetemistákra alapozva. A Kertvárosban főleg saját célra cserélnek gazdát a panellakások.

A téglalakások átlagos négyzetméterára 150-160 ezer forint körül alakult. Szűk a családi házak kínálata a 15 és 20 millió forint közötti szegmensben, pedig kereslet akad bőven. A Mecsek oldalában a házak jellemző ára 25 és 40 millió forint között változik, minőségtől, mérettől, elhelyezkedéstől függően. Az átlagos négyzetméterár 140 ezer forint.

Beindult a spekuláció Pakson

Paks lakáspiacát az atomerőmű jelentette stabil, az átlagosnál magasabb kereseti lehetőségek miatt mindig is a vidéki átlagnál magasabb árak jellemezték. Az erőmű várható bővítése nyomán megjelenő lakáspiaci keresleti plusz tovább fűti a város lakáspiacát. A városban jelenleg is főleg a társasházi lakásokból van hiány, a lakásállomány csaknem négyötöde családi ház.

Pakson a jócskán 200 ezer négyzetméter fölé növő társasházi lakásárak  messze meghaladják a vidéki átlagárakat. A családi házak ára 190 ezer forint körül alakul. A városban 2014-ben 253 lakás cserélt gazdát, aminek a több mint fele panellakás volt. Az állomány 3 százaléka fordult meg a tavalyi évben a lakáspiacon, ami az átlagosnál élénkebb piacra utal.

Már most elindul a spekuláció az atomerőmű bővítése kapcsán, sok tulajdonos kivár az eladással, a bővítésről szóló konkrétumokra várva. A lakásínséget, illetve a még jobban megugró árakat az újlakás kínálat bővülése hűthetné le valamelyest, de konkrétumok hiányában a beruházók még nem indítottak nagy lakóingatlan fejlesztéseket. Ha viszont beindul a bővítés, akkor nem biztos, hogy Paks önmaga ki tudja szolgálni a megnövekedett lakásigényt, és a környékbeli települések, Szekszárd, és a Duna híd megépülése esetén Kalocsa is profitálhat a jelentős keresletbővülésből.