A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. nettó 38,365 milliárd forintért a tavaly Garancsi István cégének többségi érdekeltségébe került Market Építő Zrt.-re bízta a budapesti úszó vb-re tervezett új úszóközpont megvalósítását. A társaságot már május 11-én kiválasztották, és 12-én szerződést is kötöttek - ezt azonban a kormány ezidáig nem jelentette be.

Az MNV rövid tájékoztatója szerint a fővállalkozót előre nem látható okból előállt rendkívüli sürgősség miatt hirdetmény közzététele nélküli közbeszerzésen választották ki, s a szerződés előzetesen becsült értéke nettó 40 milliárd forint volt. Az eljáráson két másik vállalkozástól is ajánlatot kértek, az idén szintén tulajdonosváltáson "átesett" Magyar Építő Zrt.-től (ez az Orbán-kormány szintén új kedvenc építőipari cégének, a Duna Aszfalt Kft.-nek az érdekeltségébe került), valamint az osztrák Strabag AG magyarországi magasépítő vállalatától, a Strabag-MML Kft.-től. A legalacsonyabb ár alapján választották ki a nyertest. A szerződési érték mintegy 23 százalékában fognak majd előreláthatóan alvállalkozókat vagy harmadik személyeket bevonni a teljesítés alatt.

Garancsi István Orbán Viktor miniszterelnök egyik barátjaként ismert üzletember, a Videoton fociklub többségi tulajdonosa, a Magyar Természetjáró Szövetség elnöke, több ingatlan- és pénzügyi befektetése van, az energiakereskedő MET Holding 10 százalékos tulajdonosa, s sajtóhírek szerint a közelmúltban egy közterületi reklámcégbe is részesedést szerzett. A Napi.hu gondozásában megjelenő A 100 leggazdagabb 2015-ös kiadványa 19 milliárd forintra becsülte az üzletember vagyonát.

A többek között a Nemzeti Közszolgálati Egyetem új sportcsarnokát, a Fradi-stadiont és az új holokauszt emlékhely Sorsok Házát is megvalósító Market Építő feladata ezúttal a teljes uszodaberuházás lebonyolítása lesz. A tájékoztató szerint feladata a "2017-es FINA úszó-, vízilabda-, műugró- műúszó és nyíltvízi világbajnokság megrendezésében szükséges uszodakomplexum létesítésére irányuló beruházás tervezési, építési, szerelési munkáinak elvégzése és az ezekhez kapcsolódó szolgáltatások ellátása". Az "úszópalota" a Népfürdő utcai Dagály strand területén épül.

A infrastruktúra kiépítése 49 milliárdba kerülhet

A vizes világbajnokság költségvetése összesen 49 milliárd forint lehet, ennek azonban 10 milliárdos része áfa formájában visszajut a költségvetésbe - nyilatkozta június elején Fürjes Balázs kiemelt budapesti beruházásokért felelős kormánybiztos az InfoRádiónak. Fürjes azt mondta, hogy a 12 ezer nézőt befogadó új uszoda 21,4 milliárd forintba kerülni. Az összes tervezési költség 1,5 milliárd forint. Az ideiglenes lelátónak, az árvízvédelmi gátnak, a csatornavédelemnek a költsége, az épület visszaigazításának és a bontások költsége pedig 14 milliárd forint lesz. Van egy tartalék keret is, ez 1,8 milliárd forint. Mindez együtt 49 milliárd - közölte korábban a kormánybiztos.

Az előkészítő munkák június elején elkezdődtek a Dagály területén
Kép: MTI

A Budapest eredetileg a 2021-es úszó vb megrendezését nyerte el, ám a 2017-es rendező Guadalajara februárban visszalépett, ezt követően döntött úgy a magyar kormány, hogy "beugróként" vállalja a négy évvel korábbi világesemény szervezését. Az vb egyik fő helyszíne a budapesti úszópalota lesz, míg a nyílt vízi versenyeket Balatonfüreden rendezik.

(A vezető kép forrása: NSK).