A kormány 2020. május 27-én jelentette be, hogy a városi otthonteremtési program keretében lebontják és újrahasznosítják a rozsdaövezeti – vagyis egykor jellemzően ipari tevékenységet szolgáló, mára azonban funkcióját elvesztő, hasznosítatlan – területeket. Az első akcióterületet idén novemberben jelölték ki, a 13. kerületi, egykori Láng Gépgyár területén, de számos más terület is újrahasznosításra vár.

A Budapest Főváros Városépítési Tervező Kft. 2019-es adatai szerint a fővárosban közel 2,9 ezer hektárnyi rozsdaövezet található, míg vidéken több mint 2 ezer ilyen városrészt tartanak nyilván. Budapesten – mind darabszámot, mind összterületet illetően Csepel, Kőbánya és Ferencváros áll az élen hasznosítható ingatlanokkal.

A rozsdaövezetek felszámolása, beépítése jelentős plusz teher az ingatlanfejlesztők számára, az akciót az itt épülő épülő új lakások áfájának 27 százalékról 5 százalékra csökkentése segíti, amelyet a tervek szerint teljes egészében visszaigényelhetnek a vásárlók. Az áfakedvezmény időkorlát nélkül, értékesítés és bérbeadás esetén egyaránt érvényes, 150 négyzetméter hasznos alapterületig.

A rozsdaövezetek rehabilitációjából hosszú távon a környezetük is profitálhat: bővülhet a szolgáltatási kör, tovább fejlődhet a városrész infrastruktúrája és tömegközlekedése is. A fővárosban szép számban találhatók jó helynek számító rozsdaövezetek. Akár Óbudát, Újpestet vagy Csepelt nézzük, ezek mind-mind kiváló lokációnak számítanak új lakás szempontjából. Így biztos, hogy előbb-utóbb sor kerül ezek beépítésére is

 – állítja Benedikt Károly, a DH PR- és elemzési vezetője.

A fővárosban a piacra kerülő újépítésű otthonok kétharmadát szinte azonnal értékesítik, így a további kínálatbővülés mindenképpen szükséges. Jelenleg az újépítésű lakások átlagos négyzetméterára meghaladja az egymillió forintos lélektani határt, éves szinten pedig további áremelkedés várható. Amennyiben a rozsdaövezeti telkek beépítése elkezdődik, a kereslet tovább élénkülhet például a 3., 9., 11. és 13. kerületekben – tette hozzá a szakember.