Az ingatlanárak reálértéken csökkennek, a piaci kínálat pedig bővülhet a közeljövőben a Balla Ingatlan elemzése szerint. Ez nagyobb alkukkal és hosszabbra nyúló értékesítési időkkel jár majd, különösen a rosszabb energiahatékonyságú ingatlanok esetében.

Kispesten, Pesterzsébeten és Soroksáron jelenleg különösen sok túlárazott ingatlan van a piacon, de egész Budapesten jellemző a túlárazottság – mondta Rencsevics Mária, a Balla Ingatlan körzeti irodájának vezetője. Ebben a három kerületben 15 százalékkal nőttek az ingatlanárak az elmúlt egy évben, a következő időszakban viszont az árak stagnálására lehet számítani a hirdetőoldalakon.

A legkönnyebben a felújított panellakásokat lehet értékesíteni, akár egy-két hét alatt is elkelnek, de átlagosan 2 hónap az értékesítési idő. A felújítandó paneleknél 2-3 hónap, a családi házak, vagy közös udvaros lakások jóval hosszabb idő alatt találnak vevőre. Az eladóknak tehát fel kell készülniük a keményebb alkufolyamatokra, mert a kínálat bővülése miatt könnyebben odébb állnak a vevők.

A túlárazott ingatlanok iránt nem érdeklődnek, és egyelőre az alku mértéke sem nő: a tulajdonos maga szokta csökkenteni a hirdetési árat, így talál vevőre az ingatlan.

Az elmúlt egy év átlagában az eladási ár 500 ezer forint alatti négyzetméterár körül alakult a három kerületben,

ami Budapesthez képest kiugróan alacsony ár. Az újépítésű ingatlanok általában 750 ezer és 1,2 millió forint közötti négyzetméteráron találnak gazdára. Van olyan újépítésű lakás is, amelynél alacsonyabb négyzetméterár van megadva, mint egy átlagos használt panellakásnál, de a kis kert, vagy a közeli szomszéd miatt mégsem kapkodnak érte a vevők. A három kerület közül Soroksár a legolcsóbb. 

A körzeti vezető úgy látja, jelentősen csökkent a hitelre vásárlók száma: korábban az ügyletek 70 százalékánál vettek igénybe banki hitelt a vásárlók, ez most 50 százalék alá mérséklődött.