A várakozásokkal ellentétben nem állt meg, mindössze mérséklődött a négyzetméterárak emelkedése az ország nyugati határánál található vármegyében.

Zala vármegyei átlagos négyzetméterárak az összes település és ingatlantípus figyelembevételével 10 százalékos emelkedést mutatnak a 2022-es árakhoz képest a Duna House értékesítési adatai alapján.

Felfelé húzzák a vármegyei átlagot a nagyvárosokban és az üdülőtelepüléseken található újépítésű ingatlanok mellett a magas műszaki tartalommal készülő balatoni projektek négyzetméterárai.

Budapesttel vetekszenek a négyzetméterárak

A kiemelkedő minőségnek köszönhetően egyes lakások már a fővárosival megegyező, vagy több esetben azt meghaladó négyzetméterárral, követlenül a tervezőasztalról találnak gazdára.

Új ingatlant vásárolni az ország teljes területén jóval nagyobb költséget jelent a vásárlók számára, a gyermeket tervező családoknak azonban az idei évben még jelentős segítséget jelenthet a CSOK, és a hozzá tartozó kedvezményes kamatozású hitel, valamint az illetékkedvezmény is.

Ennyivel többet költöttek ingatlanra

A négyzetméterárak emelkedésével nőtt a vármegyében ingatlanvásárlásra fordított összeg is,

az idei évben már 30 millió forintot költöttek átlagosan ingatlanra a zalai településeken, amelyért 80 négyzetméteres otthonokat kaptak a vevők.

Olcsóbbak a használt családiházak

A tavalyinál kevesebb költséggel kalkulálhat az, aki Zala vármegyei használt családiházat vásárolna, 11 százalékos mérséklődés után

az idei első félévben 253 ezer forint volt az átlagos négyzetméterár ennél az ingatlantípusnál.

A panel ára viszont nőtt

Nem csökkentek azonban a területen található panellakások egységárai, 2022-höz mérten

15 százalékkal, 443 ezer forintra emelkedett az átlagos négyzetméterár.

Mennyi egy élhető méretű lakás ára?

A használt, téglaépítésű lakások is felértékelődtek az elmúlt félév során, átlagosan 500 ezer forintnál is többe kerül egy Zala vármegyei téglalakás négyzetmétere.

Aki ilyen ingatlanba költözne, 30 millió forint közeli átlagos árral kalkulálhat, amiért egy élhető méretű, 60 négyzetméteres lakást lehet ma venni.

Zalaegerszeg és agglomerációja üdülőtelepülései a legnépszerűbbek

A vármegye székhelye és a hozzá tartozó agglomeráció vonzza leginkább a vásárlókat. Az idei eladások 18 százaléka zárult ezen a területen.

Zalaegerszegi ingatlanra átlagosan 497 ezer forintos négyzetméteráron szerződtek a vevők, akik 31,3 millió forintos átlagos árat fizettek a birtokukba kerülő, 60 négyzetméter körüli alapterületű ingatlanokért.

A vevői motivációt a vármegyei eladások több mint ötödében a nagyobb ingatlanba költözés adta, de népszerűek a terület ingatlanjai a befektetők körében is, akik a tranzakciók 19,5 százalékban voltak jelen idén.