A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) az alábbi tanácsokkal látja el a bérlőket és a lakástulajdonosokat:

  • Érdemes írásban is rögzíteni a bérleti feltételeket.
  • Fontos, hogy a bérlőknek a bérbevett lakásról mindig legyen érvényes lakásbérleti szerződésük,
  • a havi lakbér kifizetését pedig javasolt dokumentálni.
  • A legegyszerűbb, ha a bérlők átutalással fizetnek, és a közlemény rovatban feltüntetik a dátumot és a „bérleti díj” megnevezést.

Hogyan kerüljük el a bírságot, ha a tulajdonos beperelne károkozásért az albérletünkben?

Probléma esetén sok múlhat azon, van-e bérlői kötelezettségvállalás, ezért összegyűjtöttük, hogyan kerülhetők el a jogviták. Bővebben >>>

Mikor adómentes a bérbeadás?

A lakáskiadáshoz nem kell feltétlenül adószámot kiváltani, hacsak a bérbeadó nem választ valamilyen adószámhoz kötött gazdálkodási formát.

Ha a bérbeadó magánszemély és nem turisztikai céllal adja ki ingatlanját, akkor a bérbeadás főszabály szerint áfamentes.

Az szja-bevallásból nem maradhat ki

A havi lakbérről átvételi elismervényt kell kiállítani, amely írásban rögzíti a bevételt.

A bérbeadás teljes bevételéből a jövedelem kétféle módon állapítható meg:

  • Az egyik lehetőség a tételes költségelszámolás, amikor a bevételt csökkentik az igazolható költségek (közüzemi számlák, felújítási költségek) és az értékcsökkenés.
  • A másik lehetőség, hogy a teljes bevételből 10 százalék költséghányad levonásával állapítja meg jövedelmét a bérbeadó.

A jövedelem után negyedévenként adóelőleget kell fizetni, és az éves szja-bevallásban ingatlan-bérbeadásból származó jövedelemként kell feltüntetni. Az adó mértéke 15 százalék.

Horribilis ára van a budapesti albérleteknek, havi 225 ezer forint felett az átlag

A fővárosban az átlagos havi albérleti díjak meghaladják a 200 ezer forintot, erre rakódnak rá a közüzemi számlák és a kaució is, amely most 2-3 havi bérleti díjnak felel meg. Ingatlanpiaci szakértők mind ugyanarra a problémára hívják fel a figyelmet: a kéthavi kaució mellett egy hónap kifizetése előre félmillió forintos kiadást jelenthet. Bővebben >>>