Utoljára a koronavírus-járvány első hullámának idején volt ennyire kevés tranzakció az ingatlanpiacon, mint júliusban – írja közleményében a Duna House. Az előző év júliusához képest 20 százalékkal kevesebb, összesen 8978 tranzakció jött létre az előző hónapban.

Érdekes adat, hogy Budapesten a vásárlók 44 százaléka vett ingatlant befektetési céllal, míg vidéken ez az arány 29 százalék. Elsősorban az ő aktivitásuknak köszönhető, hogy júliusban is fokozott tempóval zárultak az eladások. A vidéki paneleket átlagosan 2 hónap alatt lehet értékesíteni, és a fővárosban sem maradnak sokkal tovább a piacon. A téglalakásokra már nehezebb vevőt találni, Budapesten ez átlagosan 3 hónapot igényel.

A jelzáloghitel-piacon is elkezdődött a csökkenő tendencia: júliusban 110 milliárd forint jelzáloghitel realizálódott, ami 17%-os csökkenést mutat a tavaly júliusi 132,6 milliárd forintos tényadathoz képest, az idei júniusi becsléshez képest pedig szintén 8%-os elmaradásban van.

A kormány bejelentései egyértelmű hatással vannak az ingatlanpiacra: a Duna House júliusi tranzakciós paraméterei alapján megnőtt az alacsony fenntartási költségű, akár befektetésként is hasznosítható ingatlanok, kis lakások iránti kereslet. A fővárosban a befektetők körében kedvelt méretkategóriákba tartozó lakások (20-40 és 60-80 m2) az eladások 45%-át fedték le a pesti oldalon. A befektetők számára vonzó belvárosi kerületek iránti érdeklődés is megugrott a fővárosban. Angyalföld mellett Erzsébetváros és Terézváros voltak a slágerkerületek júliusban.

Bár a belvárosi kerületekben 3 százalékkal csökkentek az ingatlanárak tavaly júliushoz képest, országos átlagban továbbra sem beszélhetünk csökkenésről. Az elmúlt hónap adatai alapján az eladások egyre inkább a magasabb értékkategóriák felé tolódtak el, a legtöbb ingatlan már a 40-50 millió forintos árkategóriában kel el. Országosan (Közép-Magyarország kivételével) a megvalósult tranzakciók 22%-a 40 millió forintos érték felett zárult, Pest megyében a júliusban értékesített ingatlanok 42%-a 50 millió feletti áron talált új tulajdonosra. Érdekesség azonban, hogy a fővárosban csökkent a legmagasabb értéket képviselő árkategória iránti érdeklődés. Májusban Budán 30, Pesten 20%-ban 70 millió forint feletti otthonokra szerződtek, addig júliusban a budai és a pesti oldalon is a 40-50 millió forint közötti ingatlanoké volt a főszerep.

A vevők átlagosan 2-5 százalékot is tudnak alkudni a végső árból. A keleti országrészben, a téglalakások esetében nagyobb mozgásteret hagytak az eladók, a vevői alku a 10 százalékot is elérte júliusban.