A javaslat szerint ha a települési önkormányzat hullámtéren található terület védelme érdekében gátépítési beruházást hajtott végre, annak költségét részben vagy egészben az érintett ingatlanok tulajdonosaira átháríthatja.

A hozzájárulás mértékéről és a fizetés módjáról a települési önkormányzat, a fővárosban kerületi beruházás esetén a kerületi önkormányzat, a fővárosi, vagy közös beruházás esetén a fővárosi önkormányzat erről szóló rendelete alapján a polgármester, főváros esetében a főpolgármester hatósági határozatban dönt.

Annak az ingatlantulajdonosnak, akinek az ingatlanából a gátépítéshez szükséges terület kialakítása érdekében korábban lejegyzett telekrészért járó kártalanítás megállapításánál a gát megépítéséből eredő értéknövekedést figyelembe vették, a gátépítési hozzájárulás csökkenthető a figyelembe vett összeggel.

Ezért kellene fizetni....

Az indoklás szerint a vizek kártételei elleni védelem érdekében szükséges állami vagy helyi önkormányzati feladatkörbe nem tartozó tevékenységek ellátása az érdekelt tulajdonosok, illetve az ingatlant egyéb jogcímen használók feladata. Amikor a települési önkormányzat - feladatkörébe egyébként nem tartozó - hullámtéri árvízvédelmi beruházással biztosítja az ott található ingatlanok védelmét, akkor az érintett ingatlantulajdonosok feladatát vállalja át.

Mivel a hullámteret védő árvízvédelmi beruházás a hullámtéri ingatlantulajdonosok érdekét szolgálja, egy közpénzből megvalósuló beruházás esetén joggal elvárható, hogy egy nem fővédvonali gátépítés költségeihez a hullámtérben lévő ingatlantulajdonosok hozzájáruljanak - olvasható az indítványban.