A nemrég megjelent 109/2019. (V. 13.) kormányrendelet szerint 2486 település van ma Magyarországon, ahol július 1-jétől igényelhető használt lakás vásárlásához és bővítéséhez a kibővített családi otthonteremtési kedvezmény, vagyis a falusi csok. A mintegy 2500-as listán számos kiváló infrastruktúrájú,  közlekedésű és jó elhelyezkedésű település,  és 89 város is található. A rendelet hatálya alá tartozik például a Balaton déli partjának kedvelt városa, Fonyód, az északin pedig Balatonkenese. Az összes helység közül Tihanyban a legdrágábbak a lakóingatlanok, majdnem 380 ezer forintba kerül egy átlagos négyzetméter, amely meghaladja a legolcsóbb budapesti kerületekét is.

Valkó Dávid, az OTP Ingatlanpont vezető elemzője szerint azonban inkább azok a jó közlekedéssel és egyéb infrastruktúrával rendelkező területek lehetnek majd a legnépszerűbbek, amelyek nagyvárosok közelében helyezkednek el. Alább az OTP Ingatlanpont listája és a népszerűség indoklása olvasható a falusi csok igénylők körében várhatóan kiemelten népszerű településekről.

Sződ, Pest megye

Sződ Göd közvetlen szomszédja, ami a Duna bal partjának legdrágább és egyben egyik legnépszerűbb agglomerációs települése. Jó az  elhelyezkedése, a közlekedése, a nemrég felújított Budapest-Vác vasútvonal és az M2-es autópályának köszönhetően. Igaz, az átlagos négyzetméterár csak az elmúlt egy év alatt harmadával nőtt, de még mindig 280 ezer forint alatti.

Tök - Perbál, Pest megye

Falusias, borospincés hangulata és elhelyezkedése szól a két szomszédos budai agglomerációs település mellett. A közlekedés nem a legjobb, de az lesz, ha az M0-ás körgyűrű nyugati szakasza is megépül. Ingatlanpiacuk felfutóban van, az átlagos négyzetméterárak 2018-ban több mint harmadukkal drágulva, 220 ezer forint környékére emelkedtek.

Gönyű, Győr-Moson-Sopron megye

A Győrtől 15 km-re fekvő Duna-parti település árai csupán a felét teszik ki a megyeszékhelyen fizetendőnek,  Gönyűn átlagosan 160 ezer forintba kerül egy négyzetméter. Pozitívum a Duna közelsége, és a kedvező elhelyezkedés.

Nyárlőrinc, Bács-Kiskun megye

Nyárlőrinc Kecskeméttől 15 kilométerre fekszik, autóval és vonattal egyaránt 20 perc alatt érhető el a megyeszékhely. Az átlagos négyzetméterár csak 100 ezer forint körüli, azaz a harmadát sem éri el a kecskeméti árszintnek. Ingázók számára remek választás lehet.

Maroslele, Csongrád megye

Maroslele a Szeged-Hódmezővásárhely-Makó háromszög közepén fekszik, 15-20 percre a városoktól. A település a falusi csok mellett saját támogatási programmal is rendelkezik, így akár minimális önrésszel is vásárolható használt ingatlan, hiszen egy négyzetméter átlagos ára még a 70 ezer forintot sem éri el. Mellette szól még a rendezett falukép, a remek elhelyezkedés és az önkormányzati programok, aminek eredményeként az árak 2017-ről 2018-ra közel 50 százalékkal nőttek.

Szabadbattyán, Fejér megye

Szabadbattyán csupán 10 kilométerre található Székesfehérvártól, közúton, vasúton is remekül megközelíthető, önálló felhajtót is kapott az M7-es autópályára. Egy átlagos négyzetméter nagyjából 150 ezer forint, ez a fele a fehérvári áraknak.

Sáránd, Hajdú-Bihar megye

Mellette szól a 90 ezer forintos átlagár és a 15 kilométerre fekvő, 20 percen belül elérhető Debrecen.

+1 Nagyvázsony, Veszprém megye

A Balaton-felvidék különleges hangulata és a 25 kilométerre fekvő Veszprém lehet a vonzerő  a 130 ezer forintos átlagos négyzetméterárak mellett.