Az építőipar 9,6 százalékos tavalyi növekedésének értékelésekor nem szabad elfeledkezni arról, hogy a 2006 óta folyamatosan zsugorodó ágazat a piacának 43 százalékát elvesztette. A növekedést pedig a cégek nagy része még nem érzi, mivel a vállalkozások zömének munkát adó lakásépítés történelmi mélypontra süllyedt, s egyelőre semmi jele az innen való elmozdulásnak  - kommentálta a friss adatokat lapunk kérdésére Koji László, az Építőipari Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) alelnöke.

A szövetség legújabb, az építőipari vállalkozások körében elvégzett konjunktúra felmérése szerint az évek óta beszűkülő piac által elfedett szakemberhiány a 2013. évi csekély termelésbővülés következtében már kezd felszínre kerülni. Ezt mutatja, hogy a válaszadók közel egyharmada nem rendelkezik kellő számú és összetételű szakmunkással, többek között az ács, kőműves, bádogos, villanyszerelő szakmákban. A cégek közel 80 százaléka jelezte, hogy cégük 2013-ban foglalkozott saját dolgozóinak továbbképzésével.

A vállalkozások nehézségként hangsúlyozzák a működési és projektfinanszírozási források előteremtését. Az MNB növekedési hitelprogramja által kínált, 2013 októberében kibővített beruházási hitelprogram a forráshiány egyik gyógyírja lehet. Sajnos a hitelprogramot csupán az építési vállalkozások fele ismeri a felmérés szerint.

2013-ban a vállalkozások 85 százaléka vett részt valamilyen EU-s vagy közbeszerzési pályázaton. Az új 7 éves EU-s pályázati ciklussal kapcsolatban a cégek még nem rendelkeznek elegendő információval - állapítja meg az ÉVOSZ.

Ez az baj az e-építési naplóval

Az elektronikus építési napló vezetésére viszont már felkészültnek tartják magukat, a mindennapokban azonban szinte mindegyik cégnek vannak vele nehézségei. Ilyen például, hogy a vállalkozások 50 százaléka nem, vagy csak késve kapott választ az elektronikus építési napló vezetésével kapcsolatban feltett kérdésükre, problémájukra. Szintén komoly akadályt gördít a vállalkozások elé, hogy a naplóvezetési kötelezettség okozta költségnövekedésnek a piaci árakban történő érvényesítése szinte lehetetlen.

2013-ban a megkérdezett vállalkozások 85 százaléknál tartott ellenőrzést a NAV, illetve felénél volt munkaügyi ellenőrzés. Ezek a vizsgálatok sok esetben párhuzamosan zajlottak, az eljárások túlnyomó részt elmarasztaló megállapítás nélkül zárultak.

Nem csökken a lánctartozás

A vállalkozások megítélése szerint az elmúlt évhez képest a feketemunka és a lánctartozás nem csökkent látványosan, úgy látják, hogy a jövőben sem fog pozitív változás bekövetkezni. A cégek mindennapjait még mindig árnyékolják a kintlévőségek, bár azok behajthatóságát a korábbi évekhez képest kedvezőbbnek ítélik.

A megkérdezett cégek több mint fele a jelenlegi helyzetben a létszám megtartásával, a bérek és egyéb juttatások szinten tartásával, valamint új értékesítési, szolgáltatási piacok keresésével próbál talpon maradni.

Ebben az évben a fizetőképes kereslet enyhe növekedésével, illetve korábbi üzleti pozíciójuk megőrzésével számolnak a vállalkozások. Továbbra is az uniós forrásból finanszírozott projektek húzzák az építőipart, a lakásépítés beindulása egyelőre várat magára.