Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) legfrissebb felmérésének eredményéből kiderült, hogy a koronavírusnak volt „pozitív mellékhatása” is az építőiparban. Felgyorsult a digitalizáció – áll a PalanRadar építőipari, ingatlankezelési szoftver előállítójának felmérésében.

A kutatásban megkérdezett hazai vállalkozások úgy ítélik meg, hogy a piaci nehézségek ellenére a járvány jó esélyt kínál a megújulásra, hozzájárul az innovatív megoldások elterjedéséhez.

A válaszokból az derül ki, hogy Magyarországon az elmúlt hónapokban felgyorsult a külföldön már bevált módszerek adaptálása, különösen az integrált építőipari információs rendszerek területén. Egyre többen térnek át az informatikai eszközök használatára a napi munkában, ennek köszönhetően javult az irányítás, a munkaszervezés hatékonysága.  A folyamat kiterjedésének a válaszok alapján jelenleg az építőipar szereplői közötti bizalmatlanság és együttműködési készség hiánya szab korlátokat.

A felhasználók körében végzett külföldi felmérések azt igazolják, hogy a tervezést, a kivitelezést és az ingatlanfenntartást egybekapcsoló, átfogó digitalizációt megvalósító vállalatok időt és ezzel pénzt takarítanak meg.

„A számok azt mutatják, hogy a válaszadók 87 százaléka a hibakezelésben, 79 százaléka a feladatok hatékony megosztásában és az elvégzett munka ellenőrzésében, a nyomon követésben, 77 százaléka pedig a helyszíni ellenőrzésekben ér el jelentős időmegtakarítást. A válaszok alapján egy átlagos felhasználó heti 7+ munkaórát nyer a szoftver használatával” – mondja Simon Szilárd, a PlanRadar magyarországi részlegének vezetője.

A szakember konkrét példát is említett, egy hotel építését, amikor a helyszíni szemlére kiküldött munkatárs aprólékosan feljegyezte, dokumentálta, hogy milyen hibákat talált az egyik készülő szobában. Azt viszont már nem írta le, hogy melyikben, így a kivitelezés egy napot csúszott, mert másnap végig kellett járni az összes, első ránézésre teljesen egyforma szobát. A megfelelő szoftver alkalmazásával ez a csúszás is elkerülhető lett volna.