A készpénzzel teli külföldi vásárlók elárasztották a dubaji csúcskategóriás ingatlanpiacot, még akkor is, amikor a vakcinák világszerte egyenetlenül terjednek, és a fertőzések hullámai arra kényszerítik az országokat, hogy kiterjesszék a korlátozásokat - kezdi riportját az ABC News, amely szerint sorra döntenek úgy a világ gazdagjai, hogy bevásárolnak a sejkségen belül és egész baráti körök költöznek át az országba, ahol luxus körülmények és szabadság várja őket.

Példaként hozzák a közel három évtizedes londoni tartózkodás után Christophe Reechet, akinek elege lett a város járványügyi korlátozásaiból. Idén tavasszal eladta luxusházát, és elrepült a sivatagi Dubajba, hogy új életet kezdjen a családjával. A francia iparmágnás szupergazdag külföldi barátai ugyanezt tették, ami példátlanul megnövelte Dubai legexkluzívabb ingatlanjainak eladását.

"Itt Dubaiban csak egy stratégia létezik: Business as usual" - mondta Reech, aki egy ingatlan- és pénzügyi technológiai cégeket birtokló csoport elnöke. A filozófia egyszerű: "Győződjünk meg róla, hogy mindenki be van oltva, és tartsunk mindent nyitva" - indokolta választását, aki szerint ez a tiszta és világos szabályos vonzza a hozzá hasonló embereket, akik nyugalomra vágynak és gazdagok.

Eddig sem volt olcsó, még drágább lett

Miközben a vakcinák világszerte a fertőzések hullámai arra kényszerítik az országok vezetéseit, hogy kiterjesszék a korlátozásokat, a készpénzzel teli külföldi vásárlók elárasztották Dubaj csúcskategóriás ingatlanpiacát, amely egyike azon kevés helyeknek a világon, ahol személyesen étkezhetnek, vásárolhatnak és üzletelhetnek. Rekordszámú luxusvillát és penthouse lakást vásárolnak fel, és ezzel az árak az egekbe szöknek ezen a fellendülőben lévő piacon.

Az egykor lassan haladó dubaji előkelő ingatlanok eladásai 2021 első negyedévében 230 százalékkal ugrottak meg az előző év azonos időszakához képest. Egyes felső kategóriás területeken az árak akár 40 százalékkal is emelkedtek a Property Finder, az ország legnagyobb ingatlanos honlapja szerint. A múlt hónapban rekordot jelentő 90 darab, egyenként 10 millió dirhamot (2,7 millió dollárt) érő ingatlan cserélt gazdát, a márciusi 84 darabon felül, és ezzel a nyolc évvel ezelőtti magasságokat is felülmúlta a piac. Összehasonlításképpen: 2020-ban összesen 54 ilyen tranzakció történt.

"Rengetegen jönnek és vásárolnak több millió dolláros ingatlanokat a helyszínen, mindenféle átvilágítási idő nélkül" - mondta Matthew Cooke, a Knight Frank tanácsadó cég partnere, aki a dubaji Palm Jumeirah mesterséges szigetcsoporton található penthouse-értékesítéseket irányítja. A korábbi ciklusokhoz hasonlóan a készpénzes vevők elkezdték elkapkodni az otthonokat akciós áron, és haszonszerzés céljából eladogatták őket. Elemzők szerint ez mindaddig folytatódni fog, amíg az árak túl magasra nem emelkednek, és a hozam nem csökken.

Hogy meddig tart az őrület, és mi vár a felhőkarcolókkal teletűzdelt városra, az még nem világos. A város telített ingatlanpiacának középső rétegeiben még mindig csökkennek a lakásárak, ahol a hét évvel ezelőtti csúcsok óta a túlépítés miatt az értékek meredeken zuhannak. A világ legmagasabb épületében, a Burdzs Kalifában található lakóházak átlagos négyzetméterára a 2013-as 1300 dollárról ebben a hónapban 400 dollárra esett vissza. Érzékeltetésképpen ez még a budapesti belvárosnál is alacsonyabb ár.

Az oltások hozzák az üzletet

A luxuspiac felforrósodása nem csak Dubajban tapasztalható, mivel az ultraalacsony kamatlábak és a családok nagyobb tér iránti vágya miatt a gazdagok olyan városokban, mint New York és Párizs, külvárosi villákba költöztek. De más tényezők is szerepet játszanak a csillogó emirátusban, amely a hosszú távú járatokat üzemeltető Emirates légitársaságnak és a világ legmagasabb tornyának ad otthont.

Mióta tavaly nyáron újra megnyitotta kapuit a turisták előtt, Dubaj a világ járványbarát nyaralóhelyeként hirdeti magát. Mivel nincs kötelező, többnapos karantén, a külföldi látogatók Dubaj nyüzsgő bárjaiban és strandjain buliznak, és a hotelek és helikopter-leszállópályák szelfijei otthon neheztelést váltanak ki.

A turisták beáramlása hozzájárult ahhoz, hogy az országban januárban drámaian megugrott a koronavírusos megbetegedések száma, ami arra késztette az Egyesült Arab Emírségek kormányát, hogy felfüggessze a beutazásokat. Az ország azonban fiatal népességével és alacsony halálozási arányával viszonylag jól vészelte át a járványt. A több mint 9 milliós ország, amely oltási kampányában nagymértékben támaszkodott a kínai állam által támogatott Sinopharm-vakcinára, 10,6 millió adag vakcinát adott be.

Azóta a vakcinák bőségesen és pénzért bárki számára elérhetők. Bár a Sinopharm oltás hatékonysága kérdéses, Dubajban más lehetőségek is kínálkoznak, többek között a Pfizer-BioNtech és az Oxford-Astrazeneca készítménye is választható. Az oltás beadásához mindössze egy tartózkodási vízumra van szükség - amelyet a város már most is kiterjeszti a csúcskategóriás ingatlanvásárlókra és befektetőkre.

Európa és Kína is ide menekül

Most a gazdag vásárlók nagy része Európából, Indiából, Kínából és Oroszországból érkezik erre az ember alkotta szigetcsoportra, amelyet közismert nevén a Pálmának neveznek, valamint más exkluzív dubaji villaközösségekbe, akik jobb életminőséget keresnek, miközben a világjárvány tombol. Márciusban a Pálma minden idők második legmagasabb lakóingatlan-értékesítését regisztrálták, amikor egy svájci család 30,2 millió dollárért vásárolt egy vízparti villát. A múlt hónapban egy ismeretlen európai család vásárolta meg a város harmadik legdrágább ingatlanát. 

Reech, aki azt tervezi, hogy földet vásárol Dubajban, hogy felépítse álmai otthonát, azonnal lefoglalta a Pfizer-oltásra az időpontját, miután megkapta a tartózkodási engedélyét. Az Egyesült Királyságban, mint mondta, még négy hónapot kellene várnia.

A tehetős külföldiek elcsábítására irányuló új kezdeményezések közé tartoznak a távmunkavízumok, a nyugdíjas vízum és a hosszú távú, megújítható "arany" vízumok. Példátlan lépésként a hatóságok még emirátusi állampolgárságot is felajánlanak a külföldiek egy kiválasztott csoportjának. Az Egyesült Arab Emírségek, hogy kozmopolita városként erősítse a márkáját, megváltoztatta szigorú iszlám jogi kódexét is, lehetővé téve a nem házas párok számára az együttélést, a nem állampolgárok számára pedig a külföldi törvények követését a válás és az öröklés terén.