Az amerikai központi bank szerepét betöltő Fed 2023-ban 23 intézmény ellenállóképességét vizsgálta és megállapította, hogy egy komoly tőkeveszteség mellett is képes lenne működőképességét fenntartani, és folytatni a hitelezést a lakosság és vállalkozások felé.

stresszteszt alapjául egy feltételezett globális pénzügyi és gazdasági válságot vettek, aminek következtében 10 százalékra emelkedik a munkanélküliség és 45 százalékot esnek a tőzsdei árfolyamok.

A 23 pénzügyi intézmény összesen 541 milliárd dollár veszteséget szenvedne el, de a rendszer ezt képes lenne felszívni és egyik bankot sem sodorná a működésképtelenség szélére

– áll a jelentésben.

A Federal Reserve a 2008-as pénzügyi válság óta végzi el az éves „erhelési próbát" a bankrendszer legnagyobb szereplői esetében, ugyanakkor a kisebb regionális bankokra, mint az idén tavasszal összeomlott Silicon Valley Bank, First Republic Bank és Signature Bank, nem készült stresszteszt, mert az ebbe a kategóriába sorolt intézményeket minden második évben vizsgálják.

Michael Barr, a Fed bankfelügyeletért felelős alelnöke közleményében hangsúlyozta, az eredmények megerősítik,

az amerikai bankrendszer erős és ellenálló.

Ugyanakkor hozzátette, hogy az ilyen stressztesztek csak egyetlen eszközt jelentenek a bankok erejének vizsgálatára, ezért folytatni kell a pénzintézetek ellenállóképességének megerősítését a legkülönbözőbb gazdasági események, piaci sokkok és egyéb tényezők ellen.

Hatalmas csődhullám rúgja ránk az ajtót

Az emelkedő kamatok miatt olyan csődhullám várható az Egyesült Államokban és Európában, amihez hasonlóra utoljára a 2008-as pénzügyi válság idején volt példa, figyelmeztetnek a Deutsche Bank elemzői. Bővebben >>>