A lépéssel a kormány az év elején benyújtott „A készpénz a szabadság” nevű kezdeményezésre kíván reagálni. A kampányolók azt szeretnék, ha a kérdést Svájc közvetlen demokratikus rendszerében bocsátanák országos szavazásra – írja a Bloomberg.

készpénz használata csökkent Svájcban az elmúlt években a Swiss Payment Monitor adatai alapján, ugyanakkor még mindig a kifizetések 28 százalékát teszi ki.

Hiába használják kevesebben, mégis több van belőle

A magyarok is egyre kevesebben használnak készpénzt: az MNB júliusi statisztikai mérlege szerint 19,6 milliárd forinttal kevesebb készpénz volt forgalomban Magyarországon júniushoz képest. A számok januártól folyamatos csökkenést mutatnak, tavaly március óta pedig most volt a legkevesebb valuta az embereknél, de még így is több mint 8 ezer milliárd forint a teljes állomány.

A készpénz még sokáig velünk marad

Hiába a törekvések, a készpénz nem akar eltűnni a mindennapjainkból: a megtakarítások területén még mindig fontos a jelentősége, ugyanakkor egyre többen vásárolnak kártyával – ám a vártnál mégis jóval kevesebben. Nagy a félelem amiatt, hogy a teljes készpénzmentességgel túlságosan követhetőek leszünk, továbbá a válságok idején is sokan inkább készpénzben tárolják megtakarításukat.
Bővebben--->