A Portfolio összesítette a tőzsde prémium kategóriájába tartozó vállalatok vezetőinek javadalmazását. Ebből kiderült, hogy nem ritka, hogy nem a cég első embere keresi a legtöbbet. A Top10-be most közel 180 millió forint éves kereset volt a beugró.

A 2022-es bruttó javadalmazás alapján a top10-ben alaposan felülreprezentált a Mol, 4 helyen is az olajvállalat vezetője szerepel, azt azonban fontos hozzátenni, hogy az OTP vezetőinek tényleges bére nem ismert. A gyűjtésünkben szereplő számok alapján 2022-ben a top10-be legalább közel bruttó 180 millió forint juttatással lehetett bekerülni.

A listán szereplő top10 vezető összesített 2022-es javadalmazása közel 2,9 milliárd forint.

A vezetők juttatásainak közel kétharmada változó összetevőkből áll, ennek jelentős része több éven áthozódó bónusz, jutalom vagy részvényjuttatás.

A Mol vezérkarában lenni a leginkább kifizetődő

Ötödik helyen a Richter vezérigazgatója, Orbán Gábor zárt havi 21,9 milliós javadalmazással. A negyedik helyre Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatója került, akinek 23,7 millió a fizetése. Rékasi Tibor, a Magyar Telekom vezérigazgatója havi 36,2 milliós fizetéssel már felért a dobogó legalsó fokára. A második helyen a Mol vezérigazgató-helyettese, Világi Oszkár áll 39,1 milliós havi keresettel. A legtöbbet pedig Molnár József keresi a Mol első embereként, akinek 40,3 milliós javadalmazással kell vigasztalódnia havonta.

Az OTP, a Mol a Richter vagy a Magyar Telekom vezetői nem a magyar, hanem a nemzetközi munkaerőpiacon mozognak, ebből kifolyólag a bérezésüket is ebben a kontextusban kell elhelyezni. A hazai mércével magas fizetések egyáltalán nem tűnnek kiugrónak, ha nemzetközi nagyvállalatok vezetői javadalmazásával hasonlítjuk össze.