Pénteken este jelent meg a Magyar Közlönyben a kormány a munkába járás címén adható költségtérítés egyes szabályainak veszélyhelyzetben történő alkalmazásáról szóló rendelete.

A jogszabály értelmében duplájára emelte a kormány a munkába járás kedvezményes költségtérítését, ez több százezer munkavállalónak jelent komoly anyagi támogatást. A változtatást a szakszervezetek kezdeményezték hetekkel ezelőtt, ez vált most hivatalossá. 

A rendelet úgy szól, hogy 

Az Ukrajna területén fennálló fegyveres konfliktusra, illetve humanitárius katasztrófára tekintettel, valamint ezek magyarországi következményeinek az elhárítása és kezelése érdekében veszélyhelyzet kihirdetéséről és egyes veszélyhelyzeti szabályokról szóló 424/2022. (X. 28.) Korm. rendelet szerinti veszélyhelyzet ideje alatt a személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény 25. § (2) bekezdés b) pontjától eltérően a nem önálló tevékenységből származó jövedelem kiszámításánál nem kell figyelembe venni azt a bevételt, amelyet a munkáltatótól a munkába járásról szóló kormányrendelet szerinti munkába járás esetén költségtérítés címén, ideértve különösen a saját gépjárművel történő munkába járás költségtérítését is a munkában töltött napokra a munkahely és a lakó- vagy tartózkodási hely között és/vagy hazautazásra a munkahely és a lakóhely között közforgalmi úton mért oda-vissza távolság figyelembevételével, kilométerenként 30 forint értékben kap a magánszemély.

 

Eddig a jogszabályok kilométerenként maximum 15 forintos adómentes költségtérítést tettek lehetővé a munkáltatók számára, ez a gazdaságfejlesztési miniszter javaslatára duplájára, 30 forintra fog nőni.

Ez munkavállalóként több tízezer forintot is jelenthet.

A kormány döntéséből az is következik, hogy a minimális költségtérítés szintje is a duplájára emelkedik, a mostani 9 forintról kilométerenként 18 forintra .

A Munkástanácsok Országos Szövetségének elnöke a köztévében a családok, és a munkahelyek védelme érdekében jelentős eredménynek nevezte az új intézkedés bevezetését.