Hogy ki volt 2023 főszereplője? – Ha eddig nem lett volna világos, akkor ezt most az idei karácsony top slágere végképp egyértelművé teszi. Ugyanis Ryan Gosling egy dal, és a hozzá készült videóklip kedvéért ismét visszatért Ken szerepébe, hogy ezzel is boldog karácsonyt kívánjon örök szerelmének, Barbie-nak és persze az egész világnak.

Ryan Gosling és Mark Ronson közös műve a film egyik ikonikus zenés-táncos jelenetében elhangzó I'm Just Ken című dal karácsonyi verziója, amely december 20-án debütált a YouTube-on, és a nagyobb zenei stream oldalakon. A fülbemászó karácsonyi nóta minden bizonnyal csak növeli majd a Barbie-film már így is rekordokat döntögető bevételeit.

Greta Gerwig nagyon rózsaszín mozija október 25-ig világszerte összesen 1,44 milliárd amerikai dollár bevételt produkált, ebből 635 millió dollár az észak-amerikai mozipénztárak bevételeiből folyt be. Női rendező ekkora bevételt filmmel még sosem kaszált az emberiség történetében. Ugyanakkor van itt egy újabb tehetős művésznő, akit a karácsonyi Ken aligha taszíthat le a trónról.

Ugyanis joggal merül föl a kérdés, hogy a mennyit keres minden egyes szezonon a karácsony királynője, Mariah Carey, akinek minden idők egyik legismertebb, ha nem a legismertebb ünnepi slágerét, az All I Want for Christmas is You-t köszönhetjük. A New York Post számításai szerint az énekesnő évente 3 millió dollárnál is többet zsebel be a dallal.

Különösen azok után, hogy az All I Want For Christmas Is You, ami nélkül valóban nincs karácsony, három éve zsinórban kerül fel az ünnepi időszakban a Billboard Hot 100-as lista élére. Az Economist is elvégezte a maga számításait, amelyek arra vezettek, hogy a mindössze 15 perc alatt megírt, 1994-ben felvett dal 60 millió dollárt fialt Mariah Carey-nek a megjelenéstől 2017-ig.

Sőt, ugyanebben az időszakban önmagában csak a jogdíjak újabb 60 millió dollárral gazdagították az ötoktávos énekesnő bankszámláját. Az All I Want for Christmas Is You máig a legkelendőbb ünnepi album az Egyesült Államokban, és 2020 decemberében 26 év után tért vissza a slágerlisták élére az Egyesült Királyságban. Hivatalos videóklipje most épp közel 800 millió megtekintésnél jár.

Vannak még rekorderek

Nem Mariah Carey az egyetlen, aki óriási üzletet csinált karácsonyi dalával. Például a Wham! 1984. december 3-án debütált Last Christmas című örökbecsűje szintén végérvényesen megváltoztatta a karácsonyi szezont. Megjelenése után a dal öt héten át kimozdíthatatlan volt a slágerlisták éléről az Egyesült Királyságban, majd minden ünnepi szezonban visszatér a csúcsra.

Ha a karácsonyról van szó, Bing Crosby White Christmas című klasszikusa az 1940-es évekből máig töretlen népszerűségnek örvend. Olyannyira, hogy még a Guinness Rekordok Könyvébe is bekerült, mint minden idők legkelendőbb karácsonyi lemeze, egyben minden idők legtöbbet eladott kislemeze. Körülbelül 150 millió lemez fogyhatott el belőle világszerte.

Egy brit gyűjtés szerint az említetteken túl a „leggazdagabb” karácsonyi slágerek:

  • Slade: Merry Xmas Everyone – évi 1 millió font;
  • Wham!: Last Christmas – 470 ezer font/év;
  • The Pogues és Kirsty McColl: Fairytale of New York – 400 ezer font/év;
  • Paul McCartney: Wonderful Christmastime – 260 ezer font/év;
  • Wizzard: I Wish It Could be Christmas Everyday – 200 ezer font/év;
  • Jona Lewie: Stop the Cavalry – 120 ezer font/év;
  • Cliff Richard: Mistletoe and Wine – 100 ezer font/év;
  • East 17: Stay Another Day – 97 ezer font/év.

Ki hitte volna? Még mindig ez a legnépszerűbb karácsonyi dalunk

Az Artisjus először készítette el az örökzöld slágerek ünnepi toplistáját. Bővebben --->