„Kezd kínos lenni Brüsszelben is, hogy Magyarország saját pénzből finanszírozza a közös uniós határ védelmét”  – mondta az Indexnek Varga Mihály azzal kapcsolatban, hogy Magyarországra, azon belül a déli határra utazik Johannes Hahn, uniós költségvetési biztos. A portál felidézi: a pénzügyminiszter tavaly decemberben írt levelet Hahnnak. „Az Európai Unió közös határainak védelme sok évtizedes múltra visszatekintő konszenzuson alapul. Az eredeti jogalkotói elképzelés lényege az volt, hogy a közösség külső határainál elhelyezkedő tagállamok a határok védelmét közös finanszírozásból látják el” – szólt a levél. 

Varga szerint ez a szándék nem teljesül maradéktalanul, annak ellenére, hogy 2015 óta Magyarország nagyjából 1 millió illegális határátlépést hiúsított meg az ország déli, schengeni határszakaszán.

A migrációs nyomás növekszik, csak az idei évben már 100 ezer illegális migránssal szemben intézkedtek a magyar határőrök. A migrációs válság kitörésétől Varga előző levelének megírásáig több mint 1,6 milliárd eurót fordított Magyarország határvédelemre, az uniós hozzájárulás mértéke e költségekhez alig haladja meg az egy százalékot, számította ki az Index. 

Kép: MTI Fotó, Rosta Tibor

 „Magyarország az Európai Unió leghatékonyabb határvédelmét állította fel a déli határnál, az erre fordított kiadásaink meghaladják a 700 milliárd forintot – miközben az uniós hozzájárulás mértéke ennek csupán néhány százaléka” – erősített rá erre Varga Mihály. A pénzügyminiszter szerint a költségvetési biztos júniusi látogatása az első lépés abba az irányba, hogy Brüsszel nagyobb szerepet vállaljon a határvédelmi költségeinkből.

A kormányinfón Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter arról beszélt, hogy napi 6 millió forintra büntetné Magyarországot az unió a jogi határzár miatt. Orbán Viktor miniszterelnök ezzel kapcsolatban pénteken úgy fogalmazott: ez egy faktum.

(via Index)