A példátlan franciaországi zavargások után mintegy 13 ezer ember adta be biztosítójánál kárigényét, az eddig bejelentett kárigények összköltsége pedig elérte a 700 millió eurót. A városi tüntetéshullám azután tört ki, hogy egy rendőr agyonlőtt egy fiatal fiút igazoltatása során.

A France Assureurs (Francia Biztosító Szövetség) jelentése szerint az idei erőszakhullámot követően bejelentett károk költsége már több mint háromszorosa a 2005. őszi négyhetes zavargások által okozott károknak – írja a beinsure.com.

A kárigények jellege is jelentősen eltér a 2005-ös eseményekétől. Míg akkor a gépjárműkárok és tűzesetek tették ki a kárigények 82 százalékát, és az összes költség 204 millió euró volt, most a városi pusztítások sokkal nagyobb arányban érintették az ingatlanokat, emiatt a károk költsége jóval magasabb lett. 

A 13 ezer bejelentő közül 3900 ügyfélnél regisztrálták, hogy kár érte az ingatlanját.

A beszámolók szerint az összérték 55 százalékát a kereskedelmi ingatlanok, 35 százalékát az önkormányzati ingatlanok követelései teszik ki.

A France Assureurs közölte, hogy azok az ügyfelek, akik a zavargások miatt szenvedtek el károkat, most prioritást élveznek, ám rengeteg a károsult, időbe telik, mire minden ügyet elgereblyéznek, azonban elkövetnek mindent. A biztosító társaság válságstábja továbbá minden területen szoros kapcsolatban áll a hatóságokkal, hogy megválaszolja a biztosítással kapcsolatos kérdéseket, amelyek a rendkívül erőszakos események után felmerülhetnek.

Az FA arra kérte tagjait, hogy hosszabbítsák meg 30 napra a biztosítási szerződésekben általában öt napban meghatározott kárbejelentési időszakot.