Folytatják az egyeztetést a minimálbér és a garantált bérminimum összegéről a szakszervezetek, a munkáltatók és a kormány, az érdemi tárgyalások első fordulójára már júliusban sor kerülhet – tudta meg a Napi.hu.

A minimálbérről és a bérminimumról többfordulós egyeztetés várható már a nyári hónapokban is. Az évközi bérkorrekció lehetősége szinte biztosan napirendre kerül, de összességében az európai minimálbér-irányelv átültetése lesz a legfontosabb téma.

A Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumának mai ülésén a felek arra jutottak, hogy teljesülhet a tavaly decemberben megkötött bérmegállapodásnak az a pontja, amely kimondja: ha a makrogazdasági adatok jelentősen eltérnek a tavaly decemberi előrejelzésektől, akkor megvizsgálják a kötelező legkisebb bérek korrekciójának lehetőségét.

A mai ülésen tehát csak azt a tényt erősítették meg a szociális partnerek, hogy a legfontosabb nemzetgazdasági mutatók indokolttá teszik a megállapodás felülvizsgálatát. Úgy tudjuk, a kiindulópont az, hogy az infláció az egész évet tekintve meghaladhatja a 18 százalékot, ami a vártnál magasabb, ezért a legkisebb bérek korrekciója indokolttá válhat.

Fontos, hogy míg a korábbi években a munkáltatók már a háromoldalú egyeztetéseket megelőzően elzárkóztak az évközi bérkorrekciótól, addig idén más a helyzet.

Információink szerint augusztustól vagy szeptembertől minden esély megvan legalább a minimálbér pár százalékos korrekciójára, ugyanakkor a június végén megjelenő gazdasági adatok megismeréséig a felek egyelőre óvatosak.

Palkovics Imre a Napi.hu megkeresésére korábban arról beszélt, a szakszervezetek álláspontja egységes, a legfontosabb cél, hogy a minimálbér reálértékét megőrizzük. Ehhez augusztustól, vagy legkésőbb szeptembertől az összeg további emelésére van szükség.

A korrekció mértéke 4-5 százalék lenne, ebben az esetben éves szinten az inflációval megegyező, 18 százalékos béremelés valósulna meg.

Eláruljuk, hogy mennyivel nőhet augusztustól a minimálbér és a bérminimum összege

Soron kívül tárgyalnak a minimálbér és a garantált minimálbér összegéről a szakszervezetek, a munkáltatók és a kormány. A Napi.hu úgy értesült, a feltételek adottak ahhoz, hogy augusztusban, vagy szeptemberben tovább emelkedjenek a kötelező legkisebb bérek. A korrekció több szempontból is létfontosságúnak bizonyulhat. Bővebben >>>