A Cordia elindította legújabb, nagyszabású városnegyed-rehabilitációs fejlesztését Budapesten, a pesti Duna-parton. A Marina City projekt 1,2 kilométer közvetlen Duna-parttal rendelkezik, ahol a társaság 20 milliárd forint közcélú beruházás keretében vízparti, multifunkciós, mindenki által látogatható sétányt és 90 000 négyzetméter autómentes zöldterületet alakít ki. A Cordia az Újpesti-öböl partján, egy 14 hektáros, évtizedek óta elhanyagolt, rozsdaövezeti terület revitalizálásával hozza létre a Marina Cityt, ahol a tervek szerint a következő években több ütemben összesen több mint 2500, a Dunára és a budai hegyekre lélegzetelállító panorámát kínáló lakás épül fel. 

Kép: Economx, Hartl Nagy Tamás

A fejlesztés során 1,2 kilométerrel hosszabbítják meg az észak-pesti Duna-parti sétányt, közvetlen, gyalogos- és kerékpárosbarát kapcsolatot teremtve a folyó és az új városnegyed lakói, illetve látogatói között.

A lakóházak a fővárosban eddig nem látott formavilágot képviselnek: a felfelé szélesedő, kehelyszerű tömegformálásnak köszönhetően a felsőbb emeleteken egyre tágasabb otthonok kapnak helyet, a zárószinten pedig luxusszínvonalú penthouse-lakásokat alakítanak ki. 

Nem az első fejlesztés a kerületben

Futureal-csoport nem kezdő már a kerületben, ugyanis Dr. Tóth József polgármester szerint a Marina City már a hatodik projektjük a XIII. kerületben. „Ez a főváros legjobban fejlődő kerülete” – mondta a polgármester az alapkőletételen. Az önkormányzat kiszámíthatósággal, biztonsággal, adópolitikával és partnerséggel járul hozzá a kerület fejlődéséhez, így ilyen értelemben szerinte jó helyre jött a Cordia.

„Célunk, hogy növekedjen a zöld területek száma és az ipari területeket kármentesítsék, ide pedig zöld sétányok épülnek, amelynek következtében a terület mintegy 30 százalékban zöld lesz” – ismertette Dr. Tóth József. Hogy a leendő lakóknak kedvezzenek, az önkormányzat felújítja az óvodákat, de a bölcsődéket és a háziorvosi rendelőt már fel is újították, amit később majd bővíteni lehet. 

Dr. Tóth József a Marina City alapkőletételén 2024. április 17-én
Dr. Tóth József a Marina City alapkőletételén 2024. április 17-én
Kép: Economx, Hartl Nagy Tamás

Futó Gábor, a Futureal-csoport társalapítója és részvényese elmondta, hogy a környéken már megvoltak azok az adottságok, amelyek a lakóknak kedvezhetnek: tömegközlekedés, irodaház és a szolgáltatásokat nyújtó pláza. A telek egyébként elhagyatott terület volt, ahol korában hajógyár és darugyár állt. Több tényező is motiválta őket, hogy belekezdjenek a projektbe:

Budapest legnagyobb értéke a Duna-part, ami a legnagyobb kihagyott ziccer.

– fogalmazott a Futureal-csoport társalapítója, aki szerint egy fejlesztést láttak maguk előtt, ahol nem csak a Duna-part és a panoráma örök, hanem az épületek is örök értéket képviselnek. A panoráma olyan élményt nyújthat a lakóknak, mintha a fővároson belül nyaralnának, hiszen ha kinéznek az ablakon, a Dunát és budai hegyeket pillanthatják meg. 

Fontos koncepció volt a széndioxid-kibocsátás csökkentése, így a tervezéskor arra törekedtek, hogy az autókat a föld alá száműzzék. A pontszerűen, szellősen elhelyezett lakóházak között és a Duna-part mentén ugyanis összesen 90 000 négyzetméternyi, mindenki által látogatható, autómentes, parkosított környezetet alakítanak ki, amely számos szabadidős és sportolási lehetőséget kínál majd.

A jelentős út- és zöldterület-fejlesztéseket, illetve az árvízvédelmi rendszer kiépítését is magában foglaló beruházás értéke mai áron több mint 400 milliárd forint. 

Futó Gábor a Marina City alapkőletételén 2024. április 17-én
Futó Gábor a Marina City alapkőletételén 2024. április 17-én
Kép: Economx, Hartl Nagy Tamás

Nem csak a lakók járnak jól 

Az egyik fő koncepciójuk a közösségi és közterületek maximalizálása

– ismertette Földi Tibor, a Cordia International igazgatóságának elnöke. 

Minden, ami az épületeken kívül van, az közcélú jelleggel fog megépülni, amely mindenkinek minőségi szórakozást nyújthat. Ez az egyetlen duna-parti fejlesztés, amely könnyen megközelíthető a metróval: két megálló is rendelkezésre fog állni az északi és a déli részen.

Mivel a telken engedélyezett volt a 30 méternél magasabb épületek építése, 45-60 méteres épületeket fognak felhúzni. Az építkezés során felhasznált hálózati villamos energiát zöld forrásból vételezi a beruházó, az épületek hőenergia-szükségletét pedig levegő-víz és talajszondás víz-víz hőszivattyúk fedezik, így nincs szükség sem földgáz, sem távhő használatára. A lakóházak tetejére napelemrendszert telepítenek, ezáltal az energiatermelő berendezések üzemeltetéséhez szükséges hálózati villamos energiát zöld forrásból egészítik ki.

Ennél okosabb már aligha lehetne egy lakás

Technológiailag fejlett épületeket terveztek, a Marina City mindegyik lakása okosotthon lesz, mely alapfelszerelésként tartalmazza a mobiltelefonos applikáción keresztül vezérelhető hűtés-fűtés okosvezérlését, a külső és belső páraérzékelésen alapuló automatikus szellőztetést és az okos redőnymozgatást is. 

Szolgáltatásokból sem lesz hiány: a Duna Pláza már adott, de azon felül az épületek alatt is üzletek nyitnak majd, valamint terveznek egy Klubházat is wellness- és fitnessközponttal, illetve egy coworking-irodahelyiséggel, közösségi konyhával és a gyereknek pedig beltéri játszósarokkal is készülnek – ez egy találkozópont lesz a lakóknak és dolgozóknak, mindez 3-4000 négyzetméteren.

Kép: Economx, Hartl Nagy Tamás

Az első ütemet a regisztrációt követően már eladták, de hamarosan elkezdik értékesíteni a második ütemet is. A projekt egyébként 50 milliárd forintnyi megrendelést biztosít majd a magyar építőiparnak.