A Facebook bezárta a hírfület, mivel anyavállalata, a Meta a szolgáltatásaiban elérhető hírekkel kapcsolatos tartalmakat csökkenti. A hírfület keddtől nem lehetett elérni a felhasználók számára Ausztráliában, de a vállalat közölte, hogy Ausztráliában és az Egyesült Államokban is több napot vesz igénybe a teljes leállítása.

A technológiai óriáscéget, amely a Facebook és az Instagram tulajdonosa, az ausztrál kormány és a média kritizálta azon döntése miatt, hogy nem fizet többé a sajtóorgánumoknak a hírekért. A Meta szóvivője szerint nem lesz változás a médiumok Facebook-használati lehetőségében. 

„Reméljük, hogy a kormány belátja, hogy ingyenes szolgáltatásaink milyen sok előnyt biztosítanak a médiumok, és továbbra is együttműködünk velük ebben a témában” – mondta a szóvivő. 

A Meta februárban jelentette be hírlapjának bezárását, valamint azt a döntését, hogy a jelenlegi megállapodások idei lejárta után nem köt új megállapodásokat az ausztrál médiumok a tartalomért való fizetésre.

Andrew Leigh, Ausztrália helyettes versenyügyi minisztere elítélte a Meta döntését, mint „felelősségükről való lemondást”, és rámutatott a hírmédia alkuszi törvénykönyve szerinti szankciókra, amelyeket a kormány alkalmazhat a céggel szemben – írja a The Guardian

Nem túl nagy kérés a világ egyik legnagyobb multinacionális vállalatától, hogy szerény mértékben járuljon hozzá az ausztrál hírmédiához annak érdekében, hogy a nyilvános vita továbbra is jól működjön, és az emberek továbbra is jó információkon alapuló döntéseket hozzanak

– mondta hétfőn az ABC-nek.

Félő, hogy ha az ausztrál kormány mégis arra törekszik, hogy a Metát a hírmédia alku szabályzata alá vonja, és arra kényszeríti a vállalatot, hogy tárgyalásokat folytasson a médiumokkal a fizetési megállapodásokról, akkor a Meta blokkolni fogja az ausztráliai hírek tartalmát. Kanadában augusztus óta blokkolva vannak a Facebookon a hírtartalmak, Ausztráliában pedig 2021-ben rövid időre blokkolták őket a jogszabályról folytatott kezdeti tárgyalások során.