Új-Dél-Walesben, Ausztrália legnépesebb államában szombaton több mint 50 helyen keletkezett tűz. Számos területen, köztük Sydneyben is teljes tűzgyújtási tilalom van érvényben – közölte az állam tűzoltósága.

A hivatal az X közösségi oldalon közölte, hogy több mint 700 tűzoltót vetettek be a tüzek oltására a „kiterjedt magas és szélsőséges tűzveszély” közepette.

Hőségriadó és tűzriadó volt érvényben Nyugat-Ausztrália és az Északi Terület egyes részein is, míg Dél-Ausztráliában hőségriadót jósoltak, de tűzriadót nem adtak ki a meteorológiai szolgálat tájékoztatása szerint.

A forró időjárás megnöveli a bozóttüzek kockázatát az El Nino éghajlati jelenség közepette, amely jellemzően szélsőséges eseményekkel, például erdőtüzekkel, ciklonokkal és aszályokkal jár együtt.

A távoli Nyugat-Ausztráliában található Fitzroy Crossing városában

szombatra 46 Celsius-fokos maximumhőmérsékletet várnak, ami az előrejelzések szerint több mint öt fokkal meghaladja a decemberi átlagos maximumot.

Helyi idő szerint délelőtt 11 órakor 38,8 Celsius-fok volt ott.

A hatóságok magas kockázatú bozóttűzszezonra figyelmeztettek az idei ausztrál nyáron, miután a 2019-2020-as „fekete nyár” idején a bozóttüzek Törökország méretű területet pusztítottak el és 33 ember halálát okozták.

A történtekkel párhuzamosan a kontinensnyi ország északkeleti részén fekvő Queensland államban a Jasper nevű trópusi ciklon, amely a területen a héten tombolt, az előrejelzések szerint további heves esőzéseket és lehetséges áradásokat hoz majd a Korall-tenger partján fekvő Cairns város térségében.