Még mindig tart a sztrájkszezon Németországban, ahol a korábbi évekhez képest idén sokkal nagyobb indulatok uralkodnak az egyes gazdasági területeken. A megrendelések visszaesése, a magas költségek és az infláció miatt lebénult magánfogyasztás következtében a munkaadók behúzták a féket, míg a munkavállalók a megélhetésük miatt aggódnak. 

A kereskedelmi szektor is megremegett, amely országszerte mintegy ötmillió embert foglalkoztat, akiknek a bérét az egyes vállalatoknál a minden piaci szereplőnél mérvadó, ágazati kollektív szerződések szabják meg. Azonban, a szakszervezetek és a cégek lassan egy éve nem tudnak megegyezni az idei áruházi fizetésekről, ezért a kollektív egyezkedés a szövetségi államokban mostanra káoszba futott, amit már a vásárlók is megéreznek.

Leállt a munka két láncnál, de ez nem hatja meg a cégeket

Több korábbi, kisebb megmozdulás után pénteken emelte a tétet a németeknél erős érdekvédelmi erőként ismert Verdi szakszervezet: a kis- és nagykereskedelem két meghatározó szereplőjénél, az Ikea és a Metro áruházláncoknál hirdettek figyelmeztető sztrájkot, például Hamburgban, Berlinben, Erfurtban, Kasselben, Nürnbergben, Neussban és Brémában. 

Az áruházláncok dolgozói így akartak nyomást gyakorolni valamennyi kereskedelmi munkaadóra az országban, több millió sorstársuk képviseletében.

Az Ikeának és a Metronak is nagy súlya van a munkaadók kollektív tárgyalási bizottságában, de ezek a cégek inkább akadályozzák, mint segítik a közös megállapodás létrejöttét – közölték a Berliner Zeitunggal. 

A svéd bútoráruház higgadtan fogadta az országos sztrájkról szóló bejelentést, mondván: korábban sem voltak nagy fennakadások a helyileg szervezett, tiltakozó akcióknál, a vásárlók legfeljebb a pénztáraknál vagy az árukiadásban számíthatnak hosszabb várakozási időre.

A Verdi német szakszervezet tagjai tüntetnek a frankfurti repülőtér előtt 2024. február 20-án.
A Verdi német szakszervezet tagjai tüntetnek a frankfurti repülőtér előtt 2024. február 20-án.
Kép: AFP /  Kirill Kudryavtsev

Felkopik az álla a dolgozóknak, több boltban sztrájk jöhet 

Az áruházi alkalmazottak viszont mostanra megelégelték a nyögvenyelős egyezkedéseket, ezért a következő időszakban további fennakadásokat idézhetnek elő a különböző vásárlási területeken Németországban. 

Érveik szerint érthetetlen, hogy miközben a kereskedelmi láncok a nehéz gazdasági körülmények között is növelni tudták az eladásaikat az elmúlt években, nincsenek tekintettel az alkalmazottaikra, akik az áremelések miatt már nem jönnek ki a hónap végéig az eddigi fizetésekből.

A cégek az alacsony ajánlataikkal akarnak kibújni a felelősség alól és a munkavállalók szociális biztonságát a nagyközönségre hárítják – fogalmazott a szakszervezet.

A Verdi a kollektív tárgyalásokon az elkövetkező egy évre 13 százalékos béremelést, de legalább 400 eurót követel minden dolgozónak a nagy- és kiskereskedelemben, ám a cégek jelenleg csak 8 százalékkal több fizetést kínálnak, azt is elosztva két évre, emellé kétszer 700 eurós kompenzációs bónuszt fizetnének – idézi a Nürnberger Nachrichten.

Karcsúsít a Decathlon Belgiumban, nő a feszültség

Eközben Belgiumban is nyugtalanság ütötte fel a fejét a kereskedelemben, mert a Decathlon a héten bejelentette: az év végéig bezárja az Antwerpen tartományban található willebroek-i elosztóközpontját, és a tevékenységét Franciaországba, illetve Németországba helyezi át. 

A Le Soir szerint az olcsó sportszerekkel foglalkozó francia áruházlánc optimalizálni szeretné európai elosztó raktáraiból álló logisztikai hálózatát, hogy „jobban reagálhasson a változó fogyasztási szokásokra.” Ennek a fejlesztésnek biztosítania kell a termékek jobb elérhetőségét, csökkentenie kell a szállítási időt és alkalmazkodnia kell a sportpiac igényeihez – közölte a cég. 

A belgiumi központban jelenleg több mint 300 embert foglalkoztatnak, de már hónapok óta tart az állomány karcsúsítása.

A döntés miatt nagy a feszültség a cégnél, az ottani szakszervezet ugyanis aggódik a dolgozók jövője miatt, mert szerintük a francia tulajdonos nem tartja tiszteletben a szükséges egyeztetéseket. A belga leányvállalat ugyanakkor közölte, hogy nincs miért aggódni, mert 132, határozott idejű szerződéssel foglalkoztatott raktári dolgozónak és vezetőnek új pozíciókat ajánljanak fel a csoporton belül.

Körmére néznek az olcsó Shein divatoldalnak

Az Európai Bizottság pénteken felvette az olcsó konfekciók bajnokát, a Sheint azon nagy, online platformok listájára, amelyekre a digitális szolgáltatásokról szóló új jogszabály (DSA) értelmében fokozott ellenőrzés vonatkozik. A 2012-ben Kínában alapított alkalmazás, – amely Brüsszel szerint az olcsó divat társadalmi és környezeti túlkapásainak emblémája – a 23. olyan cég lesz az X, a TikTok, a Google vagy a Facebook platformok mellett, amelyre immár a legszigorúbb európai szabályok vonatkoznak a fogyasztók illegális tartalom elleni védelme érdekében – közölte a testület.