Spanyolország Patriot rakétarendszereket küld Ukrajnának – írja a Business Insider spanyol lapértesülésekre hivatkozva.

Csak néhány Patriotot tud átengedni Madrid az ukránoknak, mivel nekik is mindössze ötven egység áll rendelkezésükre, tudta meg az El Pais kormányzati forrásokból.

Spanyolország azt követően döntött így, hogy a német védelmi miniszter, Boris Pistorius bírálta a madridi és az athéni kabinetet, amiért nem segítik Patriot rakétarendszerekkel Ukrajnát.

Ha mondjuk egy országnak van négy-hat Patriot rendszere, amelyek nincsenek keleti frontvonalon, könnyűszerrel átengedhetnék őket

– mondta.

Mikor rákérdeztek, hogy Spanyolországra és Görögországra célzott-e a miniszter, kijelentette: „most is tárgyalunk velük erről. De ezt őszintén nem értem.”

A spanyolokon és a görögökön kívül a közelmúltban nagy nyomás alá helyezték Svédországot is a múlt heti brüsszeli csúcstalálkozón, hogy adjon át légvédelmi rendszereket Kijevnek.

„Van Patriotunk, vannak robotellenes rendszereink. Ki kell vinnünk őket a laktanyáinkból, ahol csak vészhelyzetben léteznek, és Ukrajnába kell küldenünk, ahol dúl a háború”

– idézte Josep Borrell uniós külügyi és biztonságpolitikai főképviselő szavait a svéd Dagens Nyheter.

Németország korábban már felajánlotta egyik Patriot rendszerét Ukrajnának, de Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hatot kért, „Európa pedig tudja, hol vannak ezek” – utalt Kaja Kallas észt kormányfő többek között Franciaországra, Spanyolországra, Olaszországra és Svédországra.