Várhatóan még idén előállnak a Costa Rica-i kutatók az ország első génmódosított, betegségeknek ellenálló banánfajtájával, miután februárban Ausztrália már bejelentette a világ első génmódosított banánjának kereskedelmi forgalomba bocsátását. 

A QCAV-4 banán ellenáll a Panama-kórnak, ami világszerte veszélyezteti az úgynevezett Cavendish banán termelését – írja az EastFruit.com.

A legelterjedtebb banánfajta

A Cavendish banán a világon legelterjedtebb banánfajta, amely eredetileg a Fülöp-szigetekről származik. A Cavendish banán a trópusi és szubtrópusi éghajlaton terem legjobban, ahol meleg és nedves időjárás jellemző. A Cavendish banánt a világ különböző tájain termesztik, így Délkelet-Ázsiában, Ausztráliában, Észak- és Dél-Amerikában, illetve Afrikában is. A banánfajta legjelentősebb termelője napjainkban a Dél-amerikai Ecuador. A banánfajtát jellemzően sújtó Panama-kór azonban komoly károkat okoz a növényállományban.

Costa Rica mezőgazdasági minisztériuma megerősítette, hogy megtették a kezdeti lépéseket a kutatási erőfeszítések élénkítése érdekében.

Fertőzés miatt vehetünk könnyes búcsút a banántól

Az Economxnak nyilatkozó szakértő a banán kiskereskedelmi árának további emelkedésére számít. Több tényező is erre utal, többek között a globális felmelegedés miatt terjedő fertőzések.
További részletek ITT.

Az ország mezőgazdasági minisztériuma közölte, hogy a kutatási kérelmet a génmódosításon dolgozó egyik helyi állami vállalatnak kell hivatalossá tennie.

A Costa Rica-i szabályozás várhatóan megkönnyíti a géntechnológiával módosított termékek kereskedelmi forgalomba hozatalát.