Az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve (Fed) a piaci várakozásoknak megfelelően nem változtatott az 5,00-5,25 százalékos irányadó dollárkamat-tartományon szerdán végződött kétnapos kamatdöntő ülésén. A döntés megfelelt a többségi piaci várakozásoknak.

Fed 500 bázispontot átívelő tíz egymást követő emelés után először tart szünetet a monetáris szigorításban. A kamat legutóbb 2006 júniusától 2007 szeptemberéig állt 5,25 százalékon, amikor 4,75 százalékra csökkentették.

Az irányadó kamat célsávjának változatlanul tartása lehetővé teszi a testület számára a további gazdasági információk és azok monetáris politikára gyakorolt hatásának értékelését.

Az amerikai jegybank egyúttal megerősítette, hogy készen áll a monetáris politika irányvonalának szükség szerinti kiigazítására, amennyiben olyan kockázatok merülnek fel, amelyek akadályozhatják a célok elérését.

Annak eldöntésére, hogy milyen mértékű további monetáris politikai szigorítás lehet megfelelő az infláció visszatérítéséhez idővel a 2 százalékos célhoz, a nyíltpiaci bizottság (FOMC) figyelembe fogja venni a kumulatív szigorítás, illetve annak késleltetése hatását a gazdasági teljesítményre, a pénzügyi folyamatokra és az inflációra.

Javuló gazdasági növekedési prognózis

Javított idei gazdasági növekedési prognózisán és javulást vár a foglalkoztatás alakulásában az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed szerdai kamatdöntésével párhuzamosan kiadott gazdasági összefoglalójában.

  • Az idei GDP-növekedést a márciusi kamatdöntő ülés alkalmából kiadott prognózisában jelzett 0,4 százalékról 1,0 százalékra emelte a testület.
  • A következő évben azonban 1,1 százalékos növekedésre számít a Fed a márciusban jelzett 1,2 százalék helyett,
  • 2025-re pedig 1,8 százalékra teszi a GDP-növekedés ütemét 1,9 százalék helyett.

A Fed javított a foglalkoztatás alakulásának kilátásain, a munkanélküliségi ráta eszerint az idén 4,1 százalékos lehet, szemben a márciusban jelzett 4,5 százalékkal. Jövőre és 2025-ben pedig 4,5 százalékra csökkenhet a mutató az előző prognózis 4,6 százalékáról.

További kamatemelésre lesz szükség

A Federal Reserve elnöke további kamatemelést lát szükségesnek az év következő hónapjaiban, annak ellenére, hogy a Fed szerdán, 15 hónapja először változatlanul hagyta az irányadó kamatot.

Jerome Powell, a nyíltpiaci bizottság kétnapos kamatdöntő ülését követően tartott szerdai sajtótájékoztatón elmondta, hogy a testület tagjainak többsége

az év végére 5,6 százalékos irányadó kamatot lát szükségesnek, a jelenlegi 5,1 százalékkal szemben, ami 2024 végére 4,6, 2025 végére pedig 3,4 százalékig mérséklődhet.

A Fed-vezető elmondta, hogy a tavaly márciusban kezdett kamatemelési ciklus érezteti hatását az amerikai gazdaságon, különösen a kamatérzékeny gazdasági területeken, mint a lakáspiac, és beruházások. Hozzátette ugyanakkor, hogy idő kell ahhoz, hogy a monetáris szigorítás, azaz a magasabb kamatszint kifejtse teljes hatását, különösen az inflációra nézve.

Azt, hogy a testület a szerdán zárult ülésén nem változtatott az alapkamaton azzal magyarázta, hogy időt szeretnének hagyni a szükséges értékelések elvégzéséhez a monetáris politikát illetően.

Jerome Powell nyomatékosan hangsúlyozta a Federal Reserve erős elkötelezettségét az infláció csökkentésében a 2 százalékos célszint felé.

A Fed részéről tisztában vannak a magas inflációs környezet okozta nehézségekkel, annak vásárlóerőre gyakorolt romboló hatásával, különös tekintettel az élelmiszerek árára, valamint a lakhatási és energiaköltségekre. Powell hozzátette, hogy a célnak tekintett 2 százalék elérése időbe telik, és a jelenlegi szakértői becslések 2023-ra 3,2 százalékos, 2024-re 2,5 százalékos, míg 2025 egészére 2,1 százalékos fogyasztói árindexről szólnak.