Meredek emelkedéssel kétezer milliárd dollár fölé növekszik az idén az államadósok globális kamatfizetési kötelezettsége – áll a Fitch Ratings csütörtökön Londonban ismertetett tanulmányában, amelyet az MTI szemlézett. A nemzetközi hitelminősítő számításai szerint az általa államadós-besorolással ellátott gazdaságok portfoliójának tagjai 2023 egészében várhatóan 2300 milliárd dollár körüli kamatköltséggel számolhatnak szuverén adósságállományuk után.

A Fitch szektorelemzése szerint ez annak a következménye, hogy

  • a fejlett ipari gazdaságok kamatkiadásai 2020 óta 47 százalékkal,
  • a feltörekvő gazdaságok szuverén kamatterhei 40 százalékkal emelkedtek.

Külön Magyarországot egyébként nem említik, de a Pénzügyminisztérium adatai szerint az idei első öt hónapban több mint megduplázódtak – azaz bőven több mint 100 százalékkal nőttek – a kamatkiadások.

A Fitch szerint ez a növekedési folyamat azt jelzi, hogy vége az alacsony infláció és – legalábbis a magasan fejlett gazdaságok esetében – a kivételesen alacsony kamatok korszakának.

hitelminősítő felidézi, hogy az általa államadós-besorolással nyilvántartott fejlett gazdaságok éves kamatköltsége a 2007-2021 közötti időszakban meglehetősen stabilan a 900 millió-ezermilliárd dollár közötti sávban volt, azzal együtt is, hogy ebben a csoportban a hazai össztermékhez (GDP) mért államadósság-ráta mediánszintje ugyanebben az időszakban hozzávetőleg 20 százalékponttal emelkedett.

A fejlett gazdaságok kamatköltsége ugyanakkor jelentősebb ütemben növekszik, mint a feltörekvő gazdaságoké,

mivel a fejlett ipari térség korábban nagyobb mértékben kihasználta az alacsony hitelköltségek előnyeit – áll a hitelminősítő csütörtöki szektorelemzésében.